Včelky Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Exkurze do CHKO Český kras

Exkurze do CHKO Český kras

  • Aleš Flusek

Ing. Aleš Flusek

10. 5. 2024

V úterý 7. května se vypravily třídy 9. B a 9. D na další exkurzi po krásách naší vlasti, kterou nám umožnil grant NPO.


Po podzimní poznávací akci zaměřené na CHKO České středohoří jsme navštívili oblast, která je součástí geologicky významného území nesoucí název po francouzském vědci, geologovi a paleontologovi Joachimu Barrande.

Děti poznaly nejznámější a nejrozsáhlejší krasový jeskynní systém v Čechách, Koněpruské jeskyně, které jsou také významným zimovištěm netopýrů. Formou pracovních listů se dozvěděly též něco o živé přírodě této chráněné oblasti.

Přírodopisná část exkurze byla propojena s poznáním historie tohoto území a s osobnostmi, které zde žili a tvořili. Proto jsme navštívili hrad Karlštejn, který nechal vybudovat významný český panovník a císař Svaté říše římské Karel IV. Děti si prohlédly např. Mannský sál, ložnici panovníka, audienční síň. Spatřily zde i velmi zdařilou repliku Svatováclavské koruny.

Žáci se mohli pokochat pohledem na tento majestátní královský hrad nebo na vápencový velkolom Čertovy schody u Koněpruských jeskyní. Jediné, co nám moc nevyšlo, bylo počasí, neboť zde po celou dobu pršelo, což však neovlivnilo dobrou náladu všech účastníků exkurze. A tak jsme navíc navštívili i muzeum voskových figurín, kde bylo k vidění mnoho osobností z naší historie.

Získané znalosti teď budeme využívat v hodinách přírodopisu, českého jazyka a dějepisu a tím zcela naplníme cíle tohoto našeho úspěšného výjezdu.