Včelky Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Exkurze do Poslanecké sněmovny

Exkurze do Poslanecké sněmovny

  • Pavlína  Svobodová

Mgr. Pavlína Svobodová

19. 12. 2023

V pátek 15. prosince 2023 jsme se s 38 žáky devátých tříd vydali do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.


Protože ve Sněmovně nás čekali až v 11, 30 hodin, měli jsme čas si projít centrum Prahy, pokochat se vánoční výzdobou, projít si vánoční trh na Staroměstském náměstí a něco málo ochutnat z nabízených dobrot.

Za krásného slunečného počasí jsme pak prošli královskou cestou po Karlově mostě na Malostranské náměstí a v půl dvanácté jsme vešli do recepce Sněmovny. Po důkladné kontrole se nás ujali dva asistenti poslanců, cestou se připojil poslanec Jan Berki.

Shlédli jsme historické dokumenty, např. Zlatou bulu sicilskou, u busty T. G. Masaryka jsme si přečetli nejkratší zákon republiky „Tomáš G. Masaryk – zasloužil se o stát“, před hlavním sálem jsme viděli originál slibu prezidenta republiky, z terasy jsme se podívali na pomník Milady Horákové. Čekalo nás také velké překvapení, pan poslanec nám umožnil prohlídku prostor bytu T. G. Masaryka.

Pak jsme v překrásném barokním hlavním sále Sněmovny usedli do lavic a pan Berki nám vysvětlil fungování legislativního procesu a jeho zvláštnosti.

Děkujeme žákům, kteří se aktivně účastnili debaty svými připomínkami i otázkami a uplatili své vědomosti.

Vše proběhlo, jak mělo. Těšíme se zase příští rok.