Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Komentovaná prohlídka města

Komentovaná prohlídka města

  • Helena  Kácovská

Helena Kácovská

5. 6. 2023

Do hlavního plánu, Poznej své město, zařadily paní vychovatelky komentovanou prohlídku České Lípy, které se zúčastnilo 5 oddělení školní družiny.


V průběhu roku jsme v družině pracovali hlavně s mapou, kde jsme hledali a ukazovali si důležitá a zajímavá místa našeho města, názvy hlavních ulic, bydliště a školy. Zbývalo nám, abychom si některá tato důležitá místa prohlédli. Provázely nás zaměstnankyně z informačního centra. Na náměstí T. G. Masaryka se děti dozvěděly, kdy vzniklo město, ukázaly si radnici, poštu, knihovnu, povídaly si o domovních znameních, která se zachovala a proč se na domy dávala. Dále naše cesta vedla do městské šatlavy, kde byly k vidění historické obrázky a film o rozvoji města, vystavené vykopávky hrnčířských výrobků a další zajímavosti. Poté jsme pokračovali do městského parku, o kterém jsme se dozvěděli, že patří mezi největší v republice. Prohlédli si pomník jeho zakladatele prof. Eduarda Stefeena, mohylu pod názvem Kameny císařů, které sem byl navezeny z celého libereckého kraje, nechyběl samozřejmě ani ten pro nás nejznámější, šestiboký čedičový prut z nedaleké Panské skály. Poslední zastávkou byl Klášter Obutých Augustiánů, kde je v současné době vlastivědné muzeum a klášterní zahrady. Děti dostaly na památku knížečku věnovanou historii města a pastelky. Moc děkujeme paním z informačního centra za naučné a příjemné odpoledne.