Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Návštěva UNHCR

Návštěva UNHCR

  • Libor  Šmejda MBA

Mgr. et Mgr. Libor Šmejda MBA

15. 3. 2023

Ve středu 15. března 2023 zavítala do naší školy vzácná návštěva – pracovníci Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Byli to Arturo De Nives Gutierrez De Rubalcava  z Regionální kanceláře UNHCR pro Evropu, Muriel Tschopp z Regionálního zastoupeni UNHCR pro střední Evropu a Dejan Kladarin, Martina Matysová a Soňa Rysova z Kanceláře UNHCR v České republice.


Cílem jejich návštěvy bylo seznámit se s prací školy se žáky s odlišným mateřským jazykem i systémem českého základního školství. Ředitel školy a statutární zástupkyně Mgr. Pavlína Misíková jim nejprve formou připravené prezentace představili 5 let předchozích zkušeností z práce se žáky cizinci. Objasnili jim systém jazykové výuky cizinců i individuální přístup praktikovaný na naší škole. Zodpověděli také četné dotazy vztahující se k této problematice.

Po úvodní teoretické části následovala krátká prohlídka školy spojená s nahlédnutím do tříd, kde jsou žáci cizinci. Naši hosté vysoce oceňovali přístup, který pedagogové školy při práci s těmito žáky uplatňují. Zejména systematičnost, dlouhodobost přístupu a snaha o hledání nových cest. Také fakt, že škola se zaměřuje nejen na práce se žáky, ale i jejich rodiči a celkově komunitní přístup k této složité problematice.