Včelky Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Školní kuchyňka se dočkala

Školní kuchyňka se dočkala

  • Dana  Bílá

Mgr. Dana Bílá

24. 9. 2019
V úterý 24. září dopoledne zavítala na naši školu starostka Jitka Volfová spolu s panem místostarostou Martinem Brožem a tajemnicí městského úřadu Evou Bartoňovou. Účelem jejich návštěvy bylo slavnostní otevření zrenovované školní kuchyňky. Po téměř třech desetiletích se školní kuchyňka dočkala během létních prázdnin celkové rekonstrukce. 

Zanešené odpady, zarostlý vodovodní řad, rozvody elektřiny, podlaha, zastaralé kuchyňské linky, sporáky, jídelní stoly a židle – to vše bylo předěláno, vyměněno, nově instalováno a dovybaveno tak, aby prostory odpovídaly moderním trendům. Celkové náklady na tuto akci převýšily 150 tisíc korun.
Slavnostního přestřižení pásky se zhostila paní starostka, pan místostarosta a naše paní školnice Margita Fléglová, která má na realizaci celé rekonstrukce velikou zásluhu. Setkání proběhlo v přátelské atmosféře, připraveno bylo i malé občerstvení. Při něm pan ředitel zdůraznil, že naše škola rozvíjí pracovní návyky žáků nejen v kuchyňce při přípravě pokrmů, ale i při práci v dílnách a na nádherném školním pozemku. Při slavnostním setkání asistovaly žákyně ze 7. B, které se výborně zhostily úlohy hostesek.
Paní starostka si se zájmem prohlédla vybavení nových kuchyňských linek, dozvěděla se o zájmu a šikovnosti našich žáků a vyslechla si, co je náplní předmětu “Vaření a domácnost”. Všichni žáci 9. ročníku si v rámci pracovních skupin osvojují kuchařské umění přímo v praxi. Sami si z nakoupených surovin připravují nejen moučníky a předkrmy, ale vaří i celá jídla včetně domácích polévek a knedlíků. Navíc se naučí i týmové práci, zručnosti a hospodaření s penězi. Nejoblíbenější částí dvouhodinovky je pak společná degustace vytvořených dobrot. Jednoduše řečeno “co si žáci uvaří, to si také sní”. Mnozí z nich pak doma podle vytištěných receptů předvádí, co se v kuchyňce naučili.
Ještě týž den se při odpoledním vyučování pustili žáci z 9. C do společné práce, při níž “pokřtili” elektrické sporáky upečením báječných moučníků. Skvělý začátek nové kuchařské sezony…..