Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Slovo půda zaznělo na půdě ekocentra...ale není půda jako půda!

Slovo půda zaznělo na půdě ekocentra...ale není půda jako půda!

  • Jana  Němcová

Mgr. Jana Němcová

18. 4. 2024

Téma půdy neboli zeminy, hlíny, země bylo cílem našeho celodenního výletu do Brniště. Proč je pro nás půda tolik důležitá? A kdo v ní žije, jak vzniká, jak se o zeminu starat, jaká může půda být?  


Tak o tom jsme si povídali, půdu zkoumali, v půdě jsme hledali, ale také do půdy seli v ekocentru Včelín. 

Děti z přípravných tříd se rozdělily do dvou skupin. V jedné se povídání, tvoření a zkoumání zaměřilo na semínko a v druhé na živočichy, kteří v půdě žijí. Dozvěděli jsme se spoustu nového, aktivity probíhaly uvnitř i venku ekocentra. Dětem si se zájmem prohlížely lupou žížaly v záhonech, čichaly ke kompostu, hnoji nebo sledovaly, jak se semínka rostlin pohybují, co se semínkem děje v úrodné půdě, když má světlo, teplo, vodu, vzduch i živiny. 

Po obědě, který dětem připravily do batůžků rodiče jsme se vydali do lesa mezi skály po žluté turistické značce. Na děti čekaly další objevy... skalní reliéfy a sochy ze dřeva. Překvapením v lese bylo i obrovské mraveniště, velké jako děti samotné. A když začalo pršet, už jsme seděli v autobusu, který nás odvezl zpátky do města. Z našeho putování vznikly ve třídě povedené obrazy. 

Bez půdy bychom nemohli žít ani my, lidé, ani zvířata, nevyrostli by rostliny...učíme se, že vše souvisí se vším, a proto je důležité půdu chránit.