Včelky Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Za pohádkami Jana Wericha

Za pohádkami Jana Wericha

  • Dana  Bílá

Mgr. Dana Bílá

23. 2. 2020
Vybraní žáci 7. ročníků se vypravili do hlavního města na literární exkurzi. Dlouhý a nabitý den začal odjezdem vlaku sice už v časných ranních hodinách, ale cestovalo se pohodlně a příjemně. 

Další úsek cesty z Hlavního vlakového nádraží v Praze k Národnímu divadlu jsme si zkrátili jízdou metrem a při přestupu si užili i jízdy po eskalátorech.Před hlavním programem zbýval čas také na procházku po Smetanově nábřeží, při níž jsme obdivovali úchvatné panorama Hradčan. Celá naše výprava směřovala do obrovského areálu Klementina, kde už na nás čekala paní průvodkyně. Usadili jsme se v Zrcadlové kapli a dozvěděli se nejen o její historii, ale i o provozu Národní knihovny, která v Klementinu sídlí. Pro děti byla dále připravena prezentace o panu Werichovi, jeho pohádkové tvorbě a poté i pracovní listy s úkoly. Rozděleni do skupin jsme mohli nahlédnout do ohromného prostoru studovny, v níž panovalo naprosté ticho. Naše průvodkyně nás provedla jednou z chodeb západního křídla, kde jsme si prohlédli nástěnné malby, v tzv. Révové zahradě jsme zase viděli na stěnách spoustu slunečních hodin. Na nádvoří jsme prošli pod Dívkou s vlaštovkou a zamířili Astronomické věži, kde se provádí už od 18. století meteorologická měření.
Z Klementina jsme přešli ke Staroměstské mostecké věži a pořídili hromadnou fotku. Pak už jsme se vydali přes Karlův most. U sochy Bruncvíka jsem sešli po schodech na Kampu a za chvíli stanuli před vilou, kde pan Werich žil. V této části Prahy se také nachází Muzeum Karla Zemana, který svými filmovými triky proslavil českou kinematografii. Připomněli jsem si jeho slavnou Cestu do pravěku a nafotili se ve filmových kulisách. Ještě nám zbylo dost času na prohlídku starobylého centra Starého Města. Po Královské cestě jsem se propletli Karlovou ulicí na Staroměstské náměstí krátce před 13. hodinou. Než se dal do pohybu Staroměstský orloj, obešli jsme část náměstí, prohlédli chrámy, domy, pomník Mistra Jana Husa a našli jsme tu i zabudovaný Pražský poledník.
Poslední naše trasa směřovala kolem Stavovského divadla směrem k Václavskému náměstí. V jeho spodní části se děti zorientovaly, když zahlédly zlatem zdobené Národní divadlo, a uvědomily si, jaký okruh ten den absolvovaly. Po náročném dni jsme se všichni občerstvili v horní části náměstí. Domů jsme odjížděli s pocitem příjemně stráveného dne. Postřehy a zajímavosti z této akce si budete moci přečíst v nadcházejícím vydání našeho školního časopisu.