Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Zeleň v areálu školy - druhá etapa

Zeleň v areálu školy - druhá etapa

  • Aleš Flusek

Ing. Aleš Flusek

28. 5. 2020

V tomto období, za ředitelování Vláďi Orta v letech 1995 – 2001, jsme nadále intenzivně pracovali na zušlechtění školní zahrady, kde jsme vysazovali další bylinky, ale také okrasné rostliny. Zahájili jsme výsadbu méně známých ovocnin jako např. dřínů a muchovníků.


Postupně jsme založili záhony před hlavní budovou školy a osázeli je vytrvalými květinami. Z tohoto období také pochází řada mochen křovitých před hlavní budovou školy a různé keřů, které se mi podařilo řízkováním namnožit z keřů na mojí zahradě. 

Vláďovým nápadem bylo umístit na okna školy truhlíky s květinami. V prvním roce jsme zkoušeli pelargonie, převislé begonie, převislé petunie a převislé lobelky. Nejlépe se nám osvědčily pelargonie. Bohužel se zateplením školy musely být truhlíky z oken sundány a tak jsme veškerou výsadbu soustředili na záhony a do různých truhlíků nebo keramických mís před budovou školy.

Opět na Vláďův podnět jsme slavnostně vysadili v roce 1998 lípu k 80. výročí vzniku Československé republiky. Vysazená lípa pochází z areálu školy, kde jsme jí získali jako odkopek od zde rostoucího stromu. K tomuto jsme přikročili proto, že jsme tehdy nemohli sehnat k tomuto výročí lípu. Zajímavé je, že řada získaných odkopků neměla pořádné kořeny a byla neživotaschopná a toto byl jediný, který měl šanci na ujmutí a také dobře zakořenil. Několik let byl růst této lípy velmi pomalý. Asi po sedmi letech se vývoj lípy zrychlil a dnes je již velmi pěkná.

Další strom nám vyrostl na školní zahradě zcela sám! A zajímavým způsobem. Uvolnili jsme jeden záhon a zasypali ho vrstvou listí, abychom vyhubili trvalé plevele a také zvětšili množství humusu v půdě. Při navážení tohoto listí se do záhonu dostala také větev vrby, která, ale v areálu školy neroste. Na jaře z listí začala rašit vrba. Byla velmi slabá, ne moc zakořeněná, ale žila. Vím, že někdy je tyto náhody nechat být a čekat, jak se to vyvine. Několik let byla vrba neduživá, ale stále žila. Pak přišel rok, kdy zpevnila a kus povyrostla. Od té doby jenom mohutní. Vytvořila ohromný deštník, pod nímž je příjemné v slunných dnech pobývat.

Na připojených fotografiích je žlutě kvetoucí mochna křovitá, vrba na školní zahradě, bíle kvetoucí mochna křovitá, lípa republiky z roku 1998, záhon před školou založený roku 2000. A také opravdu historická fotka pořízená ještě normálním foťákem na kinofilm v roce 1999 – hlavní vchod školy, před ním truhlíky s begoniemi, na oknech muškáty.

Vláďovi Ortovi patří velký dík za podporu výsadby v areálu školy.