Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Beseda se spisovatelkou

Beseda se spisovatelkou

  • Dana  Bílá

Mgr. Dana Bílá

25. 4. 2023

Školní divadélko se ve středu 19. dubna zaplnilo žáky 6. a 7. ročníků, pro něž tu bylo připraveno setkání se spisovatelkou Michaelou Fišarovou.


Děti se dozvěděly o tom, že paní spisovatelka je také učitelkou, a proto čerpá náměty ke svým knihám právě ze školního prostředí. Představila tu svou knihu Nikolina cesta, za niž získala v roce 2013 ocenění Zlatá stuha. Největší pochvalu od žáků získala paní Fišarová spolu se svým kolegou za výbornou dramatizaci ukázek. Děti se z nich dozvěděly o skrytém problému současné společnosti, který se týká týraných dětí. Téma naše žáky zaujalo a v debatě řešili otázky, jak a proč se postavy příběhu zachovaly v dané situaci. O knize také děti debatovaly při hodině literární výchovy se svými vyučujícími. O jejich zájmu svědčí i to, že některé si již vypůjčily výše zmíněný titul a pustily se do čtení, aby zjistily, jak to dopadne s Nikolou, jejím bráškou i mamkou, autorka totiž nevyzradila pointu své knihy.

Michaela Fišarová vydala asi 15 knižních titulů, převážně pro menší čtenáře. Za zmínku stojí, že v roce 2015 získala za knihu Náš dvůr má tajemství cenu Albatrosu za nejlepší literární text pro nejmenší děti. S paní spisovatelkou nahráli rozhovor naši redaktoři ze 7. B, takže výsledek jejich práce si budete moci přečíst v květnovém čísle školního časopisu.