Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
 Deváťáci v zajetí finanční gramotnosti

Deváťáci v zajetí finanční gramotnosti

  • Iveta  Truhlářová

Mgr. Iveta Truhlářová

10. 4. 2023

Finanční gramotnost je klíčovou kompetencí pro každého člověka, který chce úspěšně řídit své finance. 


Proto se v rámci vzdělávacího programu na naší škole uskutečnily projektové dny před velikonočními prázdninami, jejichž součástí byly dvě přednášky a návštěva v ČSOB v České Lípě. V mezidobí žáci pracovali s pracovními listy vytvořenými přímo k danému tématu ČNB. V pondělí se Ing. Jiří Truhlář věnoval základům finanční gramotnosti, bankovním službám, upozornil také na důležitost plánování financí a správného hospodaření s penězi. Ukázal nám, jak vytvořit rodinný rozpočet a jakým způsobem  se dá dosáhnout finanční stability. V úterý pro změnu Ing. Květa Šťastná  se věnovala výběru investičních nástrojů, varovala před tvz. rizikovými investicemi, vysvětlila všechny bankovní produkty, seznámila nás s druhy půjček a hypoték.  Zároveň nás upozornila, jaké jsou náklady spojené s používáním bankovních produktů, a jak se dají minimalizovat. V rámci projektových dnů jsme měli možnost navštívit místní pobočku ČSOB, kde nám pan ředitel Ing. Roman Pázner ukázal od začátku do konce, jak probíhá návštěva banky. Na závěr jsme v přednáškové místnosti měli prezentaci zaměřenou na kreditní karty, internetové či mobilní bankovnictví a možnosti jeho zneužití.

Celkově lze říci, že přednášky a návštěva banky byly velmi prospěšné a zajímavé. Děti získaly mnoho užitečných informací, které jim pomohou v budoucnu lépe řídit své finance a správně vybírat bankovní produkty. Je důležité si uvědomit, že finanční gramotnost není jen o tom, jak vydělat peníze, ale také o tom, jak s nimi nakládat a správně investovat.

Vzdělávání v oblasti finanční gramotnosti by mělo být součástí vzdělávacího programu na každé škole. Je to klíčová kompetence, která pomůže dětem v jejich budoucím životě a v hospodaření s jejich financemi.

Děkujeme Ing. Truhlářovi, Ing. Šťastné a panu řediteli Ing. Páznerovi za jejich cenné rady a tipy, které nám pomohou v budoucím finančním životě.
 

Mgr. Iveta Truhlářová, Mgr. Alena Zelinková