Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Erasmus+ week na naší škole

Erasmus+ week na naší škole

  • Iveta  Truhlářová

Mgr. Iveta Truhlářová

21. 11. 2023

Jak bylo možno si přečíst na našem školním fb, v týdnu od 5. do 10. listopadu hostila naše škola 12 francouzských dětí a 2 učitelky z města Le Mans. 


Společně jsme se zabývali udržitelným rozvojem tak,abychom uchovali naši planetu obyvatelnou i pro další generace. Děti byly přivítány na radnici panem místostarostou Bc. Brožem, pomocí qr kódů poznávaly různá zákoutí našeho malebného města. V úterý byl naplánovaný florbalový turnaj,který si velmi užily. Odpoledne jsme strávili na Vodním hradě Lipý a v Centru textilního tisku, odkud si děti odnesly tištěné plátěné tašky,které nahradí jednorázové igelitky a tím přispějí ke snižování plastových obalů. Večer si všichni zatancovali na diskotéce, ke které se připojily i ostatní děti ze školy. Středeční den strávili ve firmě MEGA a.s., kde pro ně byly připraveny prezentace, pokusy i prohlídka laboratoří. Exkurze byla zakončena výborným obědem v motorestu Zlatá lípa. Ve čtvrtek jsme ráno shlédli prezentace jak obou škol, tak i měst. Následovala velmi plodná diskuse na téma "rozdíly školství v České republice a ve Francii". Jak byly děti překvapeny, že francouzské děti musí odložit a vypnout mobil ihned při vstupu do školního areálu. Při porušení tohoto nařízení odchází děti do "detence", kde vypracovávají pracovní listy z jednotlivých předmětů. Takže jsou česky řečeno po škole. Při opakovaném porušení se koná "výchovná komise" v ředitelně školy. Přestávky nesmí trávit v budově školy, jsou na školním dvorku, mají povolené pouze ovoce či zeleninu a k pití vodu... Takových překvapení bylo mnohem více. Následovalo dělení na skupiny a workshopy či návštěva ČOV v České Lípě. Už zbývalo jen jedno odpoledne, které děti strávily ve svých hostitelských rodinách. Nadešel den odjezdu. V pátek ráno jsme děti doprovodili na zastávku,kde obě strany ronily krokodýlí slzy.

A teď už nám nezbývá nic jiného , než plnit zadané úkoly a těšit se na reciproční návštěvu, která se uskuteční v květnu 2024.

Tímto děkuji všem hostitelským rodinách za ubytování dětí, které se u nich měly "jak v bavlnce". Vedení školy za souhlas a pomoc s uspořádáním pobytu a uvolnění všech učitelů, kterých bylo zapotřebí a kolegům Mgr. Aleně Zelinkové a Mgr. Janu Havláskovi za pomoc a organizaci, Mgr. Evě Nohýnkové za uveřejňování pravidelných zpráv na fb a paní asistentce Haně Boškové, která nám po celou dobu byla při ruce.