Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Exkurze 9. B a 9. D

Exkurze 9. B a 9. D

  • Aleš Flusek

Ing. Aleš Flusek

29. 9. 2023

V úterý 26. 9. 2023 se třídy 9. B a 9. D společně vypravily na exkurzi po Českém středohoří.


Nejprve jsme se zastavili v Konojedech na vzácné přírodní památce Konojedské bochníky. Zde se děti seznámily s unikátní odlučností čediče ve tvaru pecnů chleba. Ve skupinkách vypracovaly první znalostní pracovní list. Překvapením pro nás bylo, když nám při návratu k autobusu pan řidič sdělil, že vyjednal prohlídku kostela Nanebevzetí Panny Marie s mohutným mramorovým oltářem, což je významné unikátní dílo.

Poté jsme odjeli do muzea Českého granátu ve Třebenicích, kde si děti prohlédly historické šperky osázené pyropy, ale seznámily se také, jak se český granát těží. Následně ve skupinách vyplnily druhý pracovní list, který ověřil, co vše si žáci zapamatovali.

Vrcholem akce byl výstup na státní hrad Házmburk, ze kterého je krásný výhled do širého kraje. Pod hradem p. učitelka Dana Bílá dětem přečetla úryvek z historické knihy Házmburská saň popisující krásnou češtinou okolní krajinu. Na hradě pak děti zjišťovaly různé informace z naučných cedulí. Počasí se nám vyvedlo, všude byla pohoda a sluníčko nádherně ozařovalo mohutné věže hradu a zbytky zdiva.

Po sečtení všech bodů zvítězila skupina ve složení Amálie Pecháčková, Johana Hrdličková, Lucie Prokopová a Karolína Mezeiová těsným jednobodovým rozdílem před Terezou Klímovou, Eliškou Radovou, Elen Košťákovou a Magdalenou Svatoňovou. Důležitější, ale bylo, že jsme společně prožili příjemný den, při němž navíc děti získaly nové znalosti.

Závěr exkurze jsme prožili v Libochovicích, kde jsme u pomníku nejslavnějšího rodáka Jana Evangelisty Purkyně vyhlásili výsledky výše zmíněné soutěže.

Exkurze se uskutečnila z grantu NPO, z něhož byly veškeré náklady na akci uhrazeny.