Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Exkurze na včelí a kozí farmu

Exkurze na včelí a kozí farmu

  • Jana  Jiroušová

Mgr. Jana Jiroušová

9. 6. 2023

Jak úžasný je svět včel se vydali zjistit žáci druhých tříd v pátek 2. 6. a ve středu 7. 6. na včelí farmu AnnKas do Dubičné. 


Zde jim majitelka farmy paní Novotná předvedla své království a svá děvčata, jak si včelky s láskou pojmenovala. V Apidomku žáci sledovali fascinující život včel z bezprostřední blízkosti v proskleném úlu a vyslechli si poutavé vyprávění o jejich životě. V praktické části se pak oblékli do včelařských obleků a vyšli přímo mezi včely. Pozorovali různé typy úlů a zjistili, že trubec příjemně šimrá na dlani, ale neublíží. A tak se stal Karel, jak ho včelařka pojmenovala, pro děti doslova jejich mazlíčkem. Žáci se také naučili vyrábět svíčky z barevných mezistěn, které si na památku odvezli domů.

Zde však exkurze nekončila. Poznávání fascinujícího světa zvířat pokračovalo ještě na kozí farmě v Držovicích. I zde se děti v zajímavém vyprávění pan majitelky farmy paní Laušmanové dozvěděly plno informací o práci na farmě. Mohly si pohladit místní ovečky a kozy, které zde žijí v sepjetí s přírodou ve volném výběhu. Žáky zaujalo i povídání o výrobě místních chutných sýrů, kterou zakončili jejich ochutnávkou. Odvezli si nejen nové zážitky, ale někdo i zakoupené čerstvé sýry.