Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Gerda - příběh velryby

Gerda - příběh velryby

  • Iveta  Honzejková

Mgr. Iveta Honzejková

26. 4. 2023

Kniha, kterou napsal Adrián Macho je laskavým vyprávěním příběhu malé velryby. Tato kniha byla vybrána na čtení pod lampou, kterého se koncem dubna zúčastnilo celkem 16 dětí ze druhých a třetích tříd.


Úvodní aktivitou pro děti bylo poznávání neznámého zvuku – zpěv velryb. Děti měly za úkol bedlivě naslouchat a poté sdělit, co slyší. Následoval náčrt velryby a myšlenková mapa ke zjištění, co o velrybách čtenáři všechno vědí. Na dotaz, zda již někdo velrybu ve skutečnosti viděl zvedli ruku dva žáci cizí národnosti. Paní učitelka doplnila informace o vlastní zážitky z pozorování velryb a mnoho zajímavostí z jejich života.

Vlastní čtení nás přeneslo k malé velrybě Gerdě, která si užívá spokojeného dětství. Najednou se však stane něco nečekaného a Gerda zůstane sama. Osamocená a smutná bloudí oceánem a hledá vlastní rodinu. Potkává nové přátele, kteří v oceánu a jeho blízkosti žijí – narvala, kosatky, chobotnici, racky, tučňáky i ledního medvěda. Od každého z nich se dozví zajímavosti z jejich života, ale především o fascinujícím světě, kterým proplouvá. Nakonec Gerda vpluje do nádherné jeskyně a z ní se vydává na poslední část cesty, kde se setkává se svým bratrem Larsem. V Rajské zátoce nachází bezpečí, lásku,.... domov.

Čtení bylo propojeno zvídavými otázkami paní učitelky, otázkami k textu, předvídáním a přesahem do ochrany přírody a životního prostředí. Nakonec jsme přidali i životabáseň, naučili jsme se velrybu kreslit a protáhli si nožky ve shrnující aktivitě.