Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Gruffalo v knihovně

Gruffalo v knihovně

  • Iveta  Honzejková

Mgr. Iveta Honzejková

1. 3. 2023

Kniha Gruffalo autorky Julie Donaldson byla dalším tématem k rozvoji čtenářské gramotnosti, tentokráte pro žáky 1.tříd. Ti společně s paní učitelkou a panem učitelem z II. stupně nahlédli pod pokličku knihy.


Prvním úkolem žáků bylo říci, čeho se nejvíce bojí a proč . Poté následně každý kreslil na velký papír svoji část příšery, které by se nejvíce bál. A jaká by to byla příšera, kdyby neměla jméno. Žáci ji pojmenovali BUBABU.

Následovalo předčítání příběhu a jeho předvídání. Myška potkala mnoho zvířátek, která ji chtěla sníst a tak si vymyslela Gruffala. Když však potkala Gruffala dostala strach a řekla mu, že má mnoho přátel, kteří se jí bojí. Celý děj se opakoval akorát v opačném pořadí. Tentokrát se ale bála zvířátka. Děti postupně odhadovaly, kdo přijde na scénu a co udělá. Přečetli jsme společně celou knihu, prolistovali ji a ukazovali si obrázky. Dalším úkolem bylo říci, proč myška chtěla všechna ta zvířátka obelstít a napálit. Propojili jsme tak i znalosti z prvouky. Společný úkol spočíval v řazení děje podle obrázků. Byl to zapeklitý úkol, bylo nás mnoho a názorů rovněž. Nakonec jsme to společně zkontrolovali.

Vrcholem celého čtení bylo vybarvení Gruffala, kterého si děti mohly doma vystřihnout a složit jako pohyblivou loutku z papíru. Následovala odměna a tajemné pochodování po tmě ke vchodu školy.