Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Hrátky s češtinou

Hrátky s češtinou

  • Vojtěch  Déči

Mgr. Vojtěch Déči

1. 12. 2022

Ve středu 23. listopadu proběhlo na naší slavné škole první kolo (do budoucna tradiční) soutěže Hrátky s češtinou.


Snahou paní učitelky Dany Bílé, duchovní matky tohoto dobrého projektu, bylo umožnit žákům zažít češtinu i jinak nežli jako tradiční těžký předmět vhánějící na způsob cibule dětem slzy do očí – a sice skrze rozvernou, tvůrčí činnost v duchu Komenského „škola hrou“, která dětem naopak na způsob vánočního stromečku obleženého dárky rozzáří oči radostí.

Čtveřice dobrovolníků se srdnatě bily s jazykem na široké frontě táhnoucí se od základních znalostí všeobecného charakteru, přes čtenářskou gramotnost až po folklor – vždy však radostnou, rozmarnou formou, která se stala příčinou skutečnosti, že po celou hodinu, ana byla na soutěž vyhrazena, se ze tříd ozývaly hlasité výkřiky extáze mísící se s euforií. Terezka Žáková ze 6. D, nejlepší třídy ne-li na škole, pak alespoň na světě, se nechala slyšet, že jí bylo, že během vyplňování jistého cvičení pije božský nektar. Dominik Rajdl z téže přeslavné třídy přísahal, že během Hrátek se na něj snášela božská mana, zatímco žákyně Petra Trhlínová, pro změnu zase ze 6. D, pojídala prý samotnou ambrosii, kterou jí vlastnoručně přinášel Hermes, zatímco vyplňovala cvičení. (Článek obsahuje hyperbolu – ale malou).

Melduju recht, pravdu dím, čtenáři nedůvěřivý, že žáci si sami vymohli druhé kolo Hrátek s češtinou, které se bude konat zase napřesrok. Samotná paní učitelka Dana Bílá se k této skutečnosti našim malým reportérům vyjádřila údajně v tomto duchu (parafrázujeme, originál rozhovoru se do naší redakce nikdy nedonesl):

„Přestože přípravy úmorné byly,

prosby dětí mě obměkčily,

abych za rok v tomto čase,

spustila ty hrátky zase.“

A vítězové? Za šesté ročníky se s češtinou nejsrdnatěji bili gladiátoři z 6. A pod vedením třídní učitelky paní Mgr. Veroniky Svobodové, z níž si my ostatní učitelé jazyka českého v šestých ročnících vezmeme příklad. Ze sedmých tříd zvítězili lvi ze 7. A. Za osmáky se nikdo nevyrovnal titánům, jaké lze nalézt jedině v 8. B a hovoříme-li o 9. třídách, je nutné uvažovat o polobozích z 9. C vždy s přívlastkem „nedostižní“, neboť prolili hektolitry inkoustu a ve svém ročníku vyhráli. Všichni vítězové si ze soutěže odnesli buclatou kořist hmotné i duchovní povahy – zatímco kapsy dětí přetékaly výživnými cukrátky, která jdou dobře do zubů, jež z vlastní kapsy opatřili bohatí autoři a organizátoři soutěže, hlavičky dětí změnily se pro změnu v pomyslné poháry vědění, v pravé studánky moudrosti.

P. S. Andělíčci moji ze 6. D, vězte, že přestože jste byli první od konce, v mém srdci jste a vždycky budete první od začátku!

Čeština 4ever!