Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Jak to bylo na Mikuláše aneb s čerty ve škole

Jak to bylo na Mikuláše aneb s čerty ve škole

  • Iveta  Honzejková

Mgr. Iveta Honzejková

4. 12. 2023

Čas adventní se odjakživa pojí s půstem a tichým rozjímáním. V pondělí 4. prosince si paní učitelky 1. B a 1. D připravily pro své žáčky čertovské dopoledne.


Děti si nejprve zahrály hru špioni, která jim pomohla odhalit téma dne.Následoval alfabox na téma peklo a čert. Poté se seznámily s tradicí sv. Mikuláše. V následujících hodinách plnily různé čertovské úkoly – provedly hmatovou zkoušku, luštily jména čertů a čertic, počítaly čertovské úkoly, skládaly puzzle,... V poslední hodině vařily čertovský gulášek – přidávaly ingredience do kotle. Následně utvořily na téma anděl životabáseň a vyhodnotily si svoje úsilí v dnešním čertovském dni.

Odpoledne se společně s rodiči sešli na čertovské stezce, kterou pro ně připravila paní vychovatelka Vlastová a Kácovská. Několik úkolů hravě zvládly a světlo svíček je dovedlo k pekelnému ohni. Tady obě třídy zazpívaly písničku, kterou přivolaly Mikuláše, čerta a anděla. Čert Jeremiáš vytáhl listinu hříšníků a už se jal strkat do pytle neposlušné děti. Paní učitelky je bránily a děti slibovaly, že už provádět čertoviny nebudou. Kdyby snad slib někdo porušil, stačí zaťukat na topení. Každé malé čertisko dostalo čertovskou placku, medaily za splněné úkoly na stezce, čertovské vysvědčení za dopoledne a Mikuláš je nezapomněl obdarovat balíčkem. U teplého ohně jsme si společně opekli vuřty a ohřáli se horkým čajem. Velkou radost nám udělaly úsměvy na tváři nejen dětí, ale i rodičů.

Za tmy jsme si popřáli poklidný adventní čas a rozešli se do svých vyhřátých domovů.