Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Kvak a Žbluňk - Překvapení

Kvak a Žbluňk - Překvapení

  • Iveta  Honzejková

Mgr. Iveta Honzejková

29. 11. 2023

Za okny je bílý sníh, v knihovně útulno a my se s partou třinácti prvňáčků vydali na první čtení.Tentokrát jsme vybrali knihu A. Lobela – Kvak a Žbluňk od jara do Vánoc.


Zelený žabák Kvak a hnědý ropušák Žbluňk jsou velcí kamarádi a jeden bez druhého neudělá krok. Ale ani jejich přátelství není bez mráčku. Podnikavý Kvak má někdy bláznivé nápady, do kterých se pohodlnému Žbluňkovi moc nechce. A co teprve, když se jeden druhému rozhodne připravit překvapení!

Nejprve jsme si však s dětmi vytvořily myšlenkovou mapu na téma Podzim, kde se nám hrabání listí objevilo. To ještě děti netušily, že o něm budeme číst. Poté došlo na seznámení s Kvakem a Žbluňkem. Děti měly přiřadit obrázek skutečné žáby k obrázku postavy z příběhu. Při samotném čtení příběhu jsme s dětmi foukaly listí, předváděly žábu, předvídaly děj. Po přečtení jsme odvozovali, co asi budou žabáci dělat další den. Následovalo žabí skákání na básničku, hrabání listí družstev – velmi vyrovnané. Poté jsme se učili kreslit žábu, která se všem mimořádně povedla. Nakonec jsme stařičkou lampu zhasli a tak jako žabáci šli spát, my šli s maminkami na večeři a do postýlek.