Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
LYŽAŘSKÝ VÝCVIK

LYŽAŘSKÝ VÝCVIK

  • Jan Havlásek

Mgr. Jan Havlásek

23. 1. 2023

Dne 8. 1. 2023 jsme se vydali na lyžařský výcvik se 7. ročníky ZŠ. Vyjížděli jsme s tím, že sněhová předpověď vypadá naprosto katastrofálně, ale i přesto jsme do autobusu naložili běžkové vybavení a žáci si vzali sjezdovky nebo snowboard.


Při příjezdu ke Špindlerově boudě (1 208 m n. m.), jsme viděli okolo sebe sněhu opravdu pomálu. Z nadšení byl trošku smutek, ale věřili jsme, že nám Krakonoš jako vždy nějakým způsobem pomůže a nějaký sníh přinese... protože se ještě nikdy nestalo, že by sníh na lyžařském kurzu nebyl.

Byli jsme připraveni i na suchou variantu kurzu a první výukový den byl ve stylu orientačního běhu. Žáci se učili pracovat s mapou, hledat orientační body, zjišťovat převýšení pomocí vrstevnic a umět určit azimut na busole. Odpoledne proběhl již ostrý závod, kdy ve skupinách žáci v co nejkratším čase museli oběhnout všechny kontroly... musíme uznat, že všechny skupiny si s tím poradily bravurně a orientační závod dokončily v báječném čase a úsměvem na tváři.

Naštěstí toto byl jediný den, kdy se nelyžovalo :-)

Krakonoš nás totiž vyslyšel a místo plánovaného deště začalo krásně sněžit. První lyžařský výcvik proběhl na běžkách, kde se žáci učili zapínat do lyží, získat potřebnou stabilitu pro skluz a formou různých soutěží mít jistotu na nových prodloužených nohách.

 

 

 

V dalších dnech se již přešlo na sjezdový výcvik, kde úplní nováčci zkoušeli nejdříve základní dovednosti: stoj, obrat, zvedání lyží, položení do špiček a patek, poskoky, koloběžku, stoupání a sjíždění šikmo svahem atp. Pokročilejší nebo zkušenější lyžaři šli rovnou na sjezdovku, kde jezdili ve dvojicích, vláčku, skákali na skokánku, přejížděli terénní nerovnosti a pilovali svůj styl.

 

 

 

 

 

 

Během kurzu se však konalo i několik přednášek, jako např.: nebezpečí hor či výstroj a výzbroj. Větší oblibu však měly večerní soutěže v prší a piškvorkách s velice zajímavými zápletkami. Lyžařský výcvik byl ukončen tradiční diskotékou a ráno jsme se už opět vydali na cestu k autobusu.

 

 

 

Další úspěšný lyžařský výcvik byl za námi, protože všichni nelyžaři se naučili bezpečně lyžovat, což mohou v budoucnu zdokonalovat buď s rodiči nebo jednou se svými kamarády až budou starší.

Sportu zdar a sjíždění kopců na igelitkách zvlášť,

Havlásek, Zelinková, Brožová a Legner