Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
„Nikdy se nevzdáme! Češi se nevzdávají!“

„Nikdy se nevzdáme! Češi se nevzdávají!“

  • Pavlína  Svobodová

Mgr. Pavlína Svobodová

5. 12. 2022

odpovídali muži z krypty kostela svatého Cyrila a Metoděje na výzvy nacistů.


Ve středu 30. listopadu vyrazili deváťáci na exkurzi po stopách heydrichiády. V Praze absolvovali postupně tři zastavení. První v Jízdárně ruzyňských kasáren, kde se konaly první popravy českých lidí, druhé v kostele sv. Cyrila a Metoděje a v kryptě, kde po statečném boji zahynuli vojáci, kteří byli do Protektorátu vysláni z Anglie, aby podpořili odboj proti nacistům a provedli atentát na zatupujícího protektora Reinharda Heydricha. Shrnutí všech získaných poznatků pak proběhlo v Národním muzeu na výstavě „Nikdy se nevzdáme“.

Na všech místech se žáci se dozvídali o osudech mnoha Čechů a Slováků, kteří se nesmířili s okupací českých zemí nacisty a zapojili se do činnosti odbojových organizací nebo pomáhali těm, kteří byli do Protektorátu vysláni ze zahraničí.

Děkujeme za spolupráci Muzeu heydrichiády, díky kterému se naši žáci poutavou formou seznámili s nelehkým obdobím našich dějin a statečností českých lidí.