Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Poznej svoje město

Poznej svoje město

  • Pavlína Víchová

Pavlína Víchová

20. 6. 2023

bylo hlavním úkolem letošního školního roku ve školní družině a klubu. Naším cílem bylo především žáky podrobněji seznámit s Českou Lípou. 


Pravidelně se svými vychovatelkami chodili na vycházky nejenom do městských částí. Navštívili např. kino, poštu, muzeum, augustiniánský klášter, baziliku Všech svatých, došli k hlavní budově policie, hasičského sboru, nemocnice i rozestavěného divadla. Pracovnice z Informačního centra se nám věnovaly vždy celé odpoledne a vyprávěly o historii města, náměstí, hlavních budov a jejich znaků, kostelů i hradu Lipý.

Velmi zajímavou besedu si pro nás také připravili zaměstnanci z Centra textilního tisku, kde použili projekci města za středověku, knihy, mapy a připravili pro všechny tvořivé dílničky, kde si děti vyráběly budovy města. Dozvěděli se jak vznikaly názvy ulic a který průmysl byl kdysi nejdůležitější. Především starší žáci se věnovali také slepým mapám, rodokmenu, názvům všech náměstí, kostelů, vrcholů a kopců v okolí našeho města.  Jak si informace všichni zapamatovali, si ověřili v zadaných testech a kvízech, které dopadly nad naše očekávání velmi úspěšně. Podařilo se nám dětem více přiblížit historii a současnost města.

Součástí projektu bylo také vyrobit z různých materiálů modely města, budov, sídlišť. Starší žáci vyráběli, mladší malovali. Jak se vše podařilo, můžete vidět ve školní družině, kde jsou veškerá díla vystavena. Máme velkou radost, že se na konci června přijde podívat i starostka města Jitka Volfová. Pokud se Vám výstava bude líbit, napište nám do knihy návštěv, těšíme se na Vaše reakce.