Bakaláři Office 365 Jídelníček Výuka na webu Kroužky Facebook ZŠ Špičák
Přežijí – Nosorožec bílý, dvourohý

Přežijí – Nosorožec bílý, dvourohý

  • Iveta  Honzejková

Mgr. Iveta Honzejková

24. 10. 2024

Ve čtvrtek se opět žáci 2. B vrátili na pláně Afriky. Cílem jejich bádání byl nosorožec dvourohý, kriticky ohrožený druh.


Na planetě přežívá v počtu 800 kusů. Druhým nosorožcem byl nosorožec tuponosý severní (bílý), který je považován za vyhynulého, neboť přežívá v rezervaci Ol Pejeta v počtu pouhých dvou kusů. Zde žijí poslední samice Nájin a Fatu.

Na začátku dne se žáci rozdělili do expertních skupin, ve kterých pracovali po celý den. Jejich první úkol byl za pomoci kolující otázky napsat, co si již o nosorožci pamatují. Následovalo kratičké video z Afriky o nosorožci bílém. Žáci pozorně sledovali a měli mnoho dotazů. Na dotazy a zvídavé otázky jsme si odpověděli. V další hodině měl pak v každé skupině každý žák svůj úkol. Někteří pracovali s naučným textem a vyhledávali informace, které zapisovali do tabulky, další kreslili nosorožce do programu „Policie pátrá, hledá“, ostatní se zamýšleli nad jejich ochranou – co pro ně my lidé ještě můžeme udělat, když jsme je díky hamižnosti dovedli na pokraj vyhynutí.

Následovala hodina výtvarného pojetí, kdy žáci do textu z knihy kreslili nosorožce v savaně. Pokračovali jsme aktivitou hon na odpověď, kdy jeden z dvojice našel otázku, přečetl ji druhému a ten musel najít odpověď. Poté jsme vše porovnali na tabuli, řekli si další zajímavosti a provedli sebehodnocení. Každý z žáků si domů odnesl informaci, kterou si zapamatoval. Myslím, že jich bylo docela dost a děti překvapily, co vše si pamatují. Celý den se nám vydařil a těšíme se na další.