Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Sněženky a Machři ze Špičáku

Sněženky a Machři ze Špičáku

  • Jakub  Hrdina

Jakub Hrdina

4. 4. 2023

Ve dnech  26. 3. – 1. 4. 2023 se uskutečnil již druhý lyžařský kurz v tomto školním roce.


Týden před zahájením kurzu jsme všichni netrpělivě sledovali předpověď počasí. Ta slibovala sněžení na první dva dny kurzu, a tak jsme se všichni těšili, co nás v příštím týdnu čeká. Celý kurz čítal celkem 40 šťastlivců z 8. a 9. ročníku. 

Byli jsme ubytovaní na tradičním místě, na Moravské boudě, která se nachází v pohoří Krkonoše ve výšce 1225 m.n.m. Na stejném místě se v roce 1982 natáčel slavný film „Sněženky a Machři.“ Chata má tedy zvláštní lyžařské kouzlo, ale i příjemnou domácí atmosféru, kterou někteří z nás známe z minulých let. 

První den proběhlo rozřazení žáků do jednotlivých družstev podle výkonnosti. Většina žáků se kurzu zúčastnila v minulém roce, proto si potřebovali  některé dovednosti jen připomenout.  

Druhý den jsme začali tzv. „na ostro“. Všechna družstva se vydala plná očekávání na místní sjezdové tratě. 

V dalších dnech jsme pokračovali ve zdokonalování sjezdového i běžeckého lyžování. Pokročilejší nebo zkušenější lyžaři se vypravili vstříc jednodennímu výletu na Medvědín.  

Během kurzu se konaly večerní přednášky, které nemůžou chybět na žádném lyžařském kurzu. Jednalo se o nebezpečí hor či výstroj a výzbroj. Po zmíněných přednáškách, následovaly známé večerní soutěže ve hrách Sněží (horská varianta karetní hry prší pozn. redakce), piškvorky a netradičních hrách Parodie a Aktivity.  

Předposlední den kurzu, kdy nám počasí tolik nepřálo, se na nás usmálo štěstí v podobě milého setkání s bývalým českým biatlonistou Ondřejem Moravcem. (medaile OH: 0 – 2 – 1, MS: 1 – 2 – 3) 

V okamžiku, kdy jsme všichni mířili k autobusu na cestě domů byl náš kurz téměř u konce. Po celou dobu našeho pobytu vládla mezi zúčastněnými přátelská, sportovní, soutěživá atmosféra, kterou si jistě rádi zopakují. Všichni aktéři zakončili svůj kurz úspěšně a doufejme, že na tuto zkušenost budou vzpomínat  jen v dobrém.    

Děkujeme za spolupráci a skvělou partu. 

V. Legner, J. Havlásek, I. Brožová a J. Hrdina