Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Únikovka v muzeu v Děčíně

Únikovka v muzeu v Děčíně

  • Daniela  Doležalová Golisová

Mgr. Daniela Doležalová Golisová

16. 11. 2022

Věděli jste, že muzeum v Děčíně je v České republice jedinečné? A že do prosince si zde můžete s Hagridem zahrát únikovou hru? A můžete řídit Poláka? My jsme byli překvapeni taky.


V úterý 15. 11. 2022 se vydaly třídy 5. C a 5. D na dlouho plánovanou návštěvu muzea v Děčíně. Jeli jsme na krátkodobou výstavu na téma Harry Potter a na doplnění jsme ještě naplánovali návštěvu expozice lodní doprava. Po příjezdu do Děčína na nás čekal Hagrid, který nás uvítal a dovedl do muzea. Zde jsme se rozdělili na dvě skupiny a každá se vydala do jiné části muzea. Skupina s Hagridem procházela muzeem a plnění pestrých úkolů připomínalo únikovou hru. Druhou skupinu průvodce zavedl do části zvané Lodní doprava na Labi. I zde na nás čekaly úkoly, u kterých jsme se zapotili mnohem více, než jsme čekali. Někteří dokonce tak, že až měli mokré rukávy (vysvětlení najdete níže).

Ve zdejších místnostech se totiž nacházejí dva neobvyklé trenažery. Za ty byste jinde zaplatili vysoké vstupné. Zde nás taková skvělá zábava s poučením vyšla jen na 40 Kč vstupného! A cože jsme tedy měli možnost vyzkoušet? Na prvním trenažeru řídit loď v kabině (pochází ze skutečné lodi jménem Polák) a na druhém trenažeru řídit tok vody pomocí různých vodních staveb na řece jako je zdymadlo, přehrada nebo plavební kanál. A to se skutečně plynoucí vodou. Tady se řada dětí nechala unést živlem vody a prováděla pokusy hlava nehlava, bez ohledu na důsledky (jak to tak bývá, když pustíte děti hrát si s vodou).

Když si tedy všichni vyzkoušeli všechno, co mohli, zakoupili si ještě drobné suvenýry a pak už jsme zamávali Hagridovi a šli na vlak. Muzeum v Děčíně rozhodně doporučujeme, protože jen tady najdete vše, co jste kdy chtěli vědět o historii vodní dopravy. V tom je muzeum jedinečné.