Bakaláři Office 365 Jídelníček Výuka na webu Kroužky Facebook ZŠ Špičák
V Krušných horách nám nebylo krušno

V Krušných horách nám nebylo krušno

  • Dana  Bílá

Mgr. Dana Bílá

24. 9. 2024

Třídy 7. B a 7. D strávily tři dny plné sluníčka v krušnohorském městečku Abertamy, aby se v rámci projektu NPO zúčastnily socializačního pobytu.


Děti měly zajištěno ubytování na jedné z horských chat, v jejíž společenské místnosti se scházely také při společných snídaních, večeřích, vyhlašování denního programu a při večerních akcích.

Díky úžasnému počasí se mohly všechny denní aktivity uskutečnit venku. Mezi ně patřil turistický výlet přes Černou jámu do pohraničního městečka Potůčky. Po 14 km výšlapu k německým hranicím si tu děti nakoupily různé suvenýry i občerstvení a na ubytovnu se už jelo autobusem. V pátek obě třídy vyšly na horu Plešivec, kde pro ně bylo objednáno lanové centrum. Téměř všechny děti si vyzkoušely svou odvahu, šikovnost, hbitost a sílu mezi lany a překážkami. Nutno podotknout, že některé dívky i chlapci překonali sami sebe, když zdolali kritická místa a absolvovali pak celou trasu. Další z možností, které děti využily, byly adrenalinový volný pád a 3D okruh. Po sportovním vyžití čekal na všechny výborný oběd v místní restauraci Orion. Zpáteční cesta všechny zavedla na Stezku krušnohorských pověstí. Po trase byly umístěny sochy různých skřítků, víl, čertů a nechyběl ani černý rytíř. Tušíte správně, že právě tyto postavy byly hlavními aktéry tamějších pověstí. Takže, jak vidíte, přišla na řadu i trocha literatury.

Během pobytu se hrály i venkovní hry, během nichž děti využily šátky. Se zavázanýma očima si tak zahrály hru “Kyneš” a oblíbený “Den trifidů”. Kromě toho děti pracovaly ve skupinách a zjišťovaly informace o městečku Abertamy, známého svou rukavičkářskou tradicí, která už bohužel téměř zanikla. Na řadu přišlo i skládání básniček z tematicky vybraných slov a poslední večer se konal turnaj v “Prší”, v němž na medailových postech excelovaly dívky.

Pobyt v horách splnil určitě měrou vrchovatou očekávání všech zúčastněných. Učitelé a žáci se vzájemně poznali v úplně jiných situacích, než jen při výuce ve školních lavicích, a po návratu do školy se tak bude všem určitě lépe pracovat.