Včelky Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Vánoční návštěva sklárny

Vánoční návštěva sklárny

  • Iveta  Honzejková

Mgr. Iveta Honzejková

13. 12. 2021

Ve čtvrtek 9. prosince jsme za drobného poletování sněhu nasedli do autobusu a jeli do Kamenického Šenova. Zde jsme navštívili nejstarší sklářskou střední školu. Ujal se nás pan učitel, který nám nejprve za pomoci prezentace školu představil.


Poté se k nám přidala paní učitelka a ta naše nás rozdělila do dvou skupin. Shlédli jsme ateliéry sochařství, výtvarné, brusírnu a malírnu skla. Rovněž jsme se podívali do dílen dřevařských, dílen na ohýbání plechu, tvoření forem a nejzajímavější byl laserový nůž. Rovněž jsme se dověděli, že na zvládnutí studia musíme dobře umět matematiku a trochu kreslit.

Po prohlídce školy jsme dostali svačinku, která nám přišla velmi vhod. Po ní už naše skupiny zase pracovaly odděleně. Jedna skupina si vyzkoušela pískování skla a druhá broušení. To bylo trochu náročnější. Po škole jsme obdivovali skleněné a oceněné práce žáků, jejich kresby a další zajímavé věci nejen ze skla.

Byli jsme seznámeni, jaké obory se tu vyučují. Procházeli jsme po skleněném mostku, který unese až 10 tun. Prohlédli jsme si školní galerii, kde byla historie školy a ukázky prací se sklem staré 100 let. Nakonec jsme dostali kartonové vánoční výřezy, které si ozdobíme.

Exkurze byla velmi podařená, neboť nám ukázala jednu z mnoha prací, které třeba můžeme v budoucnu vykonávat. Hlavně však šikovnost a um českých ručiček. Za velmi vydatného sněžení jsme se vydali do školy.

K. Moserová a J. Hošek, 4. B