Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Veletrh dětského čtenářství

Veletrh dětského čtenářství

  • Iveta  Honzejková

Mgr. Iveta Honzejková

14. 6. 2023

Ve středu 7. června se autobus plný dychtivých čtenářů vydal do Liberce. Čtenáři navštívili zdejší Veletrh dětského čtenářství.


Cesta utekla celkem rychle a my stáli před Vědeckou knihovnou v Liberci. Menší žáci si mysleli, že jsou na letišti. Při vstupu na veletrh dostal každý vstupní náramek. Poté následoval přesun k první části programu a údiv dětí nad množstvím knih a časopisů v dětském oddělení.

Na žáky 1. stupně čekala paní Lucie Mecová, která je za pomoci dramatizace úžasně vtáhla do děje knihy Zahrada od Jiřího Trnky. Celou hodinu žáci předváděli své sochy obrazů, které vymýšleli.Objevovali tajemné místa a zákoutí zahrady, prozrazovali svá tajemná místa. Rovněž se museli ubránit protivnému kocourovi, který v zahradě žije. Nakonec byli seznámeni s knihou. Poté se přesunuli do knihovní kavárny, kde posvačili a zakoupili si dobrůtky. Následně si prohlédli knižní stánky s prodejem knih,účastnili se drobných soutěží. Závěr festivalu patřil knize Roztodivný hláškovník. Knihu si každý odnesl domů, psali panu prezidentovi. Prosili, aby postavil v České Lípě novou, krásnou knihovnu. Následně bádali a odtajňovali lupou ukryté obrazce. Další část byla výtvarná, kde ke knize Zahrada otiskovali kapradí. Posledním úkolem bylo najít ukrytý klíč ke starodávnému zámku zahrady.

Na žáky druhého stupně čekaly knihy Petra Hugo Šlika. Došlo na představení Královské tetralogie, rozhovor s autorem a práci s pracovními listy. Po malém občerstvení se přesunuli do kina Varšava. Zde je čekalo Listování v knize – Jak být klukem / holkou a báli jste se Googlit. Scénické čtení si vzal do parády osvědčený Lukáš Hejlík a tak žáci zažívali společně s ním, jaké to je být v pubertě. Řadě rodičů ulehčí kniha trapné chvilky, kdy se osmělují vstoupit do zrádných vod zásadního rozhovoru s ratolestí na prahu dospívání.