Bakaláři Office 365 Jídelníček Výuka na webu Kroužky Facebook ZŠ Špičák
Za kulturou do Prahy

Za kulturou do Prahy

  • Dana  Bílá

Mgr. Dana Bílá

15. 10. 2024

Na páteční odpoledne a večer dne 11. října byl pro žáky 7. B a 7. D nachystán zážitkový vzdělávací program. 


Akce byla nejdříve zaměřena na prohlídku venkovních prostor Pražského hradu, během níž děti plnily ve skupinách úkoly připravené v pracovních listech. Prohlídka započala u Starých zámeckých schodů a vedla přes jednotlivá nádvoří Hradu až k malebné vyhlídce na střechy Malé Strany a velebné chrámy Starého Města. I když neustále jemně pršelo, výhled nebyl nijak zastřený, a tak všichni spatřili na druhém břehu Vltavy další cíl společné výpravy, budovu Národního divadla. Stačilo se vydat Nerudovou ulicí, splnit poslední úkol před domem U Dvou slunců a pak už se všichni vydali přes Malostranské náměstí k McDonaldu na podvečerní občerstvení. Bylo potřeba nabrat energii, vždyť děti čekalo tříhodinové večerní představení opery Rusalka.
Cestou přes Karlův most se stihlo vyfotit několik momentek na památku a pak už se všichni  vydali po nábřeží Vltavy ke Zlaté kapličce. Nutno podotknout, že při večerním osvětlení vypadala, stejně jako panorama Hradčan, opravdu impozantně. V prostorách historické budovy Národního divadla už se scházeli první návštěvníci, takže jsme vystoupali po schodišti ke svým rezervovaným místům na 2. galerii a mnohá děvčata se ještě stačila převléknout do slavnostního oblečení. Všechny naše děti vzaly návštěvu této přední scény velmi vážně a ve slavnostních šatech a oblecích jim to velmi slušelo.                                                                        
Samotné představení opery Rusalka bylo velmi moderně pojato, ale to neubralo na kráse Dvořákovy hudby, známých áriích a skvělém výkonu všech operních pěvců. Za zmínku stojí určitě i to, že všechny děti byly poprvé nejen na opeře, ale i v Národním divadle. A že bylo na co se z takové výšky dívat, až se tajil dech! Po dlouho trvajícím aplausu, který si zpěváci, dirigent a orchestr za své výkony určitě zasloužili, jsme se vydali do osvětlených ulic velkoměsta. Blízko Tančícího domu jsme počkali na náš autobus a vydali se na zpáteční cestu. I když se jelo svižně a bez zbytečného stání, do České Lípy jsme přijeli až po jedné hodině ranní. To však až tak nevadilo, vždyť byl před všemi víkend.                                                                                                     
Důležité je, že uskutečnění této akce přineslo našim žákům nové poznatky a jedinečný kulturní zážitek.