Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Zeleň v areálu školy - třetí etapa

Zeleň v areálu školy - třetí etapa

  • Aleš Flusek

Ing. Aleš Flusek

2. 6. 2020

Ve třetím období po roce 2001, za ředitelování Libora Šmejdy, začal rychlý růst předchozí výsadby a díky této vegetaci prostředí v našem areálu stalo příjemnější. Po předchozích dvou desetiletích se postupně zlepšila struktura půdy na záhonech školní zahrady, a tak jsme zde začali vysazovat i vzácnější rostliny.


Postupně jsme vytvořili v areálu školy skalky, zejména podél druhého pavilonu. Vznikly i na školní zahradě s použitím různých zbytků betonů a kamenů, které jsme našli v areálu školy. V atriu mezi šatnami bylo vysazeno mnoho růží. K 100. výročí vzniku republiky vysadila každá třída školy svoji růži. Jedná se zejména o odrůdy z třicátých let minulého století od předních československých šlechtitelů pojmenované po T. G. Masarykovi, Edvardu Benešovi, Aloisi Rašínovi, Karlu Kramářovi a jiných významných osobnostech. K tomuto významnému jubileu jsme také vysadili lípu republiky odrůdy Winter Orange. Každým rokem vysazujeme se žáky šesťáky tulipány a narcisy a pak sledujeme vývoj těchto rostlin. V roce 2001 byl vysazen strom tisíciletí – javor jasanolistý.

Před šesti lety jsme začali budovat v místech bývalého staveniště školní lesní zahradu. Využili jsme dřevin z náletů a dosázeli sem zejména jehličnany a další listnáče, aby porost zde byl co nejpestřejší. Je to skvělá přírodní laboratoř, kde se dá sledovat vývoj tohoto ekosystému. Porost se v těchto místech nechává co nejpřirozenější a tak máme v areálu školy opravdový kousek lesa.

Nádherný je také březový hájek, který vznikl z náletových dřevin ve spodní části zahrady. Před ním je vysázené vrboviště s množstvím různých druhů a variet, ale máme zde také bamusoviště. V loňském roce jsme vysadili mnoho méně známých ovocnin jako například zimolezy kamčatské, aronie, rakytníky, fíkovníky, kiwi, a další.

Areál školy je opravdu rozsáhlý s velkým množství dřevin, což oceňují zejména zpěvní ptáci, kterých se zde vyskytuje opravdu mnoho druhů. V neposlední řadě mě těší, že kolegové využívají náš areál k praktickému vyučování s dětmi. Dík patří i všem kdo se podílí na sekání a údržbě tohoto obrovského areálu školy.

Na připojených fotografiích najdete: přírodní učebnu na školní zahradě pod modříny, školní zahradu na jaře, okrasný akát (Robinia hispida) na školní zahradě, školní lesní učebnu, lípu republiky vysazenou ke 100 výročí vzniku ČSR, skalku u druhého pavilonu školy,  javor jasanolistý (strom tisíciletí) , jednu ze skalek na školní zahradě s netřesky, zimuvzdornými kaktusy a jukami, liliovník tulipánokvětý vysazený v rámci mezinárodního projektu Comenius,  a buk lesní (převislá žlutolistá forma vysazená v rámci mezinárodního projektu Erasmus+).