Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Život v areálu školy – první část

Život v areálu školy – první část

  • Aleš Flusek

Ing. Aleš Flusek

8. 6. 2020

Využili jsme mimořádné situace v době korona krize, a začali jsme intenzivní každodenní sledování života v našem areálu školy. Sledováni byli nejenom savci, ale zejména ptactvo, které využilo nezvyklého klidu bez dětí a vyskytovalo se zde v mimořádném počtu.


Areál naší školy je propojený i s bohatou vegetací přilehlých parků a hřbitova, což dává velkou možnost ptákům k hnízdění. Zajímavé je zjištění, že ptactvo příliš nevyužívá námi rozvěšené budky, ale hnízda si staví v naší pestré a bohaté vegetaci.

Z ptáků byla zaznamenána vzácná návštěva kalouse ušatého, který posedával v březnu tohoto roku, celý týden na borovici v areálu školy. Na vrcholcích stromů byla zaznamenána poštolka obecná. Z parku sem zalétá strakapoud malý a žluna zelená, která doprovází svoje návštěvy neobvyklým hlasem. Nejčastějšími ptáky jsou všudypřítomní holubi a občas se sem přilétají osvěžit hrdličky zahradní.

Z velkých pěvců jsou zde nejběžnější kosi černí. Velmi často na zemi hledají larvy a žížaly, špačci, drozdi a kvíčaly. Všudypřítomné jsou straky obecné, které mnohdy ničí hnízda jiným ptáků. Impozantní je vidět na větvích sedící vrány, včetně vrány obecné šedivky.