Včelky Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Českolipské baroko

Českolipské baroko

  • Ilona Svobodová

Mgr. Ilona Svobodová

14. 2. 2023

V úterý 14. února odpoledne se třída 8. A v rámci výuky zúčastnila dějepisné exkurze. Tématem byly památky českolipského baroka. Žáci postupně poznali tři hlavní památky tohoto kulturního období, které jsou v našem městě dochovány.


Celá exkurze byla zahájena u tří budov - klášterní baziliky, muzea a přilehlých ambitů. Barokní bazilika Všech svatých a svatého Augustýna, sousední bývalý klášter řádu augustiniánů, škola a tiskárna i navazující ambity kolem lorety tvoří největší seskupení historických budov v našem městě. Žáci si připomněli základní znaky barokní architektury, které lze na budovách dobře rozepoznat. Byli seznámeni se způsobem i dobou jejich vzniku. V interiéru baziliky mohli obdivovat bohatou výzdobu, vyřezávané oltáře i lavice. Na kůru kostela měli možnost zaposlouchat se do tónů zdejších varhan. Zahrál jim na ně pan Jan Ševčík, učitel z českolipské ZUŠ.

Od baziliky žáci přešli na náměstí T. G. Masaryka k dominantě tohoto prostoru, baroknímu morovému sloupu. Dále žáci pokračovali Mariánskou ulicí nahoru, až na Palackého náměstí. Tady se zastavili v barokním kostele Narození Panny Marie. I zde si prohlédli interiér a bohatou výzdobou. Za zmínku stojí morový oltář, který má přímou historickou souvislost se sloupem na náměstí.

Průvodcem exkurze byl učitel dějepisu Libor Šmejda, který pro žáky připravil pracovní listy.