Včelky Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Další rok s Erasmem+ na ZŠ Špičák za námi

Další rok s Erasmem+ na ZŠ Špičák za námi

  • Iveta  Truhlářová

Mgr. Iveta Truhlářová

3. 11. 2019
Uplynul další rok a my ze ZŠ Špičák se opět hlásíme s našimi úžasnými zážitky, které jsme díky projektu Erasmus+ mohli prožít.
Cesta do Dánska
V říjnu minulého roku se vydala delegace ZŠ Špičák ve složení 2 kantorů a 5 žáků do malebného hlavního města Kodaň. 

Zde se měla prezentovat hotová práce (desková hra o zapojených zemí, průvodce po ČL pro turisty).
Žáci byli ubytováni v rodinách, takže mohli hned z první ruky poznat kulturu svých dánských vrstevníků a procvičovat anglický jazyk, neboť jiným způsobem se mezi sebou domlouvat nemohli. Připravený program byl velice nabitý a tak žáci v Dánsku navštívili pevnost z 1. světové války, zažili výuku biologie v terénu – lovili živočichy v moři a následně je důkladně prozkoumali pitvou, vyjeli po okolních památkách na kolech (nejběžnější dopravní prostředek), prohlídli si historické město Roskilde, kde navštívili katedrálu, kde jsou pochováni dánští vládci od 15. století a v poslední řadě si užili pořádnou porci zábavy v parku Tivoli.
Žáci se shodli, že týden utekl jako voda a už zase seděli v autobuse zpět do ČR.
Charita s projektem
Během prosince, kdy na naší ZŠ probíhá jarmark, se slavnostním rozsvícením vánočního stromečku, nás napadlo, že bychom mohli připravit něco speciálního.
Tak se zrodil plán… osmáci pracující na projektu se den před jarmarkem sešli a s kouzelnou babičkou ve školní kuchyňce upekli vánoční koláčky. Ne však, aby si za jejich prodej na jarmarku koupili hadříky na sebe, ale výtěžek měl putovat na Farní charitu v České Lípě.
Během jarmarku se po koláčcích slehla zem, což vyneslo krásných 2 520 Kč. Ovšem to teprve nastartovalo plán, který měl přijít. Žáci se totiž sešli ještě jednou a po škole prodali další várku, která krásně zakulatila celkovou sumu na úžasných 5 000 Kč. Částka byla předána posléze paní Evě Ortové, která určitě věděla, komu a kde mají nejlépe pomoci.
MasterChéf Špičák
Březen, jak již nadpis napovídá, byl pěkně pod pokličkou. Soutěž byla vymyšlena v dánské Kodani a naši žáci si vylosovali Francouzkou kuchyni. Žáci tak museli kontaktovat své vrstevníky z Francie, protože ti jim měli zaslat jejich recepty typických pokrmů.
Rozděleni po skupinkách jsme tedy vařili proslule známé: Ratatouille, Rillettes, Chocolate mousse, Paris Brest, Madame Croque…
Řeknete si, vařit podle receptu = brnkačka. Zkuste si však recepty přeložit do češtiny, vypočítat rozpočet, nakoupit, navařit, vše sníst a přitom se ještě usmívat a natáčet se. Jednalo se totiž o soutěž a tak nesmělo chybět i vyhodnocení.
Všichni jsme se sešli, prohlédli natočená videa, vyslechli vtipné historky z vaření, např.: skupinka dělající toasty Madame Croque si nekoupila toastový chléb, apod. Nakonec však všichni zvládli své vaření a tak dětská porota rozhodla o vítězi, kterým se stala skupinka vařící Chocolate Mousse – dezert, který nás jel reprezentovat do tureckého Mersinu. Odkaz na vítězný filmeček: https://youtu.be/Eq3uVE7e5XI
Pexeso
Aprílový měsíc nebyl plný žertů, ale práce na další deskové hře. Vytvářeli jsme pexeso, které navazovalo na MasterChéfa ZŠ Špičák, protože kartičky měly obsahovat typické pokrmy zemí zapojených do projektu.
Vytvořenou hru jsme odzkoušeli na našich nejmenších v přípravných ročnících. Musíme uznat, že takový úspěch jsme tedy nečekali, neboť děti velice bavila. Největší souboj byl o pestrobarevné Macronky, které malým i velkým soutěžícím naháněly nejvíce slin.
Průvodce Máchovým krajem
Nejzáslužnější práce našich žáků se uskutečňovala od dubna do května. Erasmáci dostali za úkol vytvořit multimediálního průvodce po Máchově kraji. Jenže vytvoření takového průvodce není jednoduchá věc… Pod vedením paní učitelky Zelinkové museli žáci nejdříve vybrat tzv. eco-friendly aktivity, sestavit itinerář cesty, napsat průvodce, samostatně navštívit daná místa a vše zkompletovat, neboť 21. května se mělo na takovouto exkurzi vyrazit.
Počasí nám 21. května přálo, tak jsme mohli na vlastní kůži vyzkoušet vytvořeného průvodce Máchovým krajem. Vybrány byly následující destinace: Novozámecká průrva, zřícenina hradu Jestřebí, ZOOpark Doksy, hrad Bezděz a stezka mezi skalami u Brniště.
Děti hodnotily exkurzi jako velice zdařilou, poněvadž se vše povedlo přesně podle itineráře a žák David Anderle, který cestoval se skupinkami, z této akce natočil velice krásný film. Tento film byl posléze sestříhán a měl být výstupem v naší další cestě za poznáním do Maďarska.
Největší pocta za skvěle odvedenou práci, však pro žáky teprve přišla, neboť s jejich průvodcem se můžete setkat v informačním centru v České Lípě, protože tamní pracovníci ho ohodnotili za úžasný materiál, který by v budoucnu mohlo využít mnoho českých a zahraničních turistů (anglická/česká verze).
Tj. práce, kterou naši žáci odvedli za uplynulý rok v projektu. Nyní však již vstřebáváme zážitky z Maďarska, se kterými se s Vámi určitě v brzké době rádi podělíme.
Projekt byl financován z programu Evropské Unie Erasmus+.
Za Erasmus tým děkuje:
Mgr. Iveta Truhlářová – koordinátor projektu
Mgr. Alena Zelinková – týmový koordinátor
Bc. Jan Havlásek – IT koordinátor