Včelky Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Primární prevence na ZŠ Špičák

Primární prevence na ZŠ Špičák

  • Iveta  Kurdzielová

Iveta Kurdzielová

19. 11. 2019
Maják o. p. s. je organizace, která se věnuje primární prevenci na školách. V říjnu a listopadu navštívili lektoři Majáku i naše třídní kolektivy a vedli programy, které byly vždy tematicky zaměřené.

Pro žáky 2. ročníků proběhl program Zdravé tělo, který se zaměřuje na nebezpečí pasivního kouření s důrazem na ochranu vlastního zdraví. Cílem bylo pojmenovat riziko závislosti na tabákových výrobcích.
Pro 3. ročníky jsme vybrali program s názvem Agrese, jehož cílem je vést žáky k porozumění hranice mezi legrací a ubližováním, vést žáky ke vzájemnému porozumění a respektu.
Žáci 4. ročníků se věnovali tématu Já a internet, poukázáno bylo na rizika spojená s používáním internetu. Cílem tohoto programu bylo, aby žáci porozuměli rozdílům mezi světem reálným a virtuálním.
Pro 5. třídy byl určen program Kybersvět, ve kterém se věnovali tématu kyberšikany.
V 7. ročnících proběhl program s názvem Krása – cílem bylo posílení vlastní hodnoty a sebepřijetí, předcházení vzniku příjmu potravy a rozvoj vzájemné úcty v kolektivu.
Osmáci se věnovali tématu Digitální domorodci – téma spojené s využíváním sociálních sítí, cílem bylo předcházet možným nebezpečím při pohybu na internetu.
V 9. ročnících se žáci věnovali tématu Extremismus – zamyšlení se nad postavením minorit v naší společnosti, cílem programu je vést žáky k respektu vůči ostatním lidem v naší společnosti. Upozornit na rizika spojená s některými subkulturami a upozornit na hlavní problémy a principy sekt a náboženských hnutí.
Programy byly třídními učiteli, kteří byli po celou dobu přítomni, většinou hodnoceny jako povedené a přínosné. Jednotlivým tématům se budou žáci věnovat i nadále ve výuce, v třídnických hodinách i mimoškolních aktivitách.
Vše bylo hrazeno z účelové dotace z Dotačního fondu LB kraje, z programu 4. 3 Specifická primární prevence rizikového chování č. OLP/1078/2019.