Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Výsadba Erasmus+

Výsadba Erasmus+

  • Aleš Flusek

Ing. Aleš Flusek

5. 3. 2020
V květnu letošního roku bude završena činnost našich žáků, paní učitelky Truhlářové a Zelinkové i pana učiteleHavláska na projektu Erasmus+.

Před několika lety se naše škola účastnila mezinárodního projektu Comenius a na památku této akce jsme vysadili v areálu školy za každou spřátelenou školu jeden strom. A tak jsme se rozhodli, že i na závěr Erasmu vysadíme nějakou rostlinu, která bude mít vztah k zemi, ze které pocházejí naše nynější partnerské školy.
Jelikož na naší škole hojně vysazujeme různé zajímavé odrůdy růží, vysadili jsme tento týden na počest Francie a Itálie staré historické odrůdy La France, Gloire De France a Tuscany Superb. Tyto odrůdy pochází z 19. století a ještě dnes okouzlují milovníky květin svojí nevšední krásou a vůní.
Na podzim tohoto školního roku jsme zasadili růži Obietiam Kommunizmu od šlechtitele maďarského původu Szilveszera Györy, neboť naše republika má s Maďarskem stejné bolestné zkušenosti s budováním socialismu. Za to, že dnes můžou naši i maďarští erasmáci svobodně vyjíždět za svými přáteli vděčíme společenským změnám roku 1989, jejichž význam jsme si připomněli právě výsadbou zmíněné růže.
Naše turecké přátele připomínáme pravidelnou výsadbou cibulí tulipánů a tak i naši současní erasmáci mají v areálu vysazený od šesté třídy svůj tulipán. A jak tulipány souvisí s Tureckem? Tulipány jsou tureckou národní květinou a do evropských zemí se dostaly právě ze země půlměsíce.
Naše dánské přátele nám bude připomínat výsadba okrasné formy buku, kterou ještě do květnového setkání ve Francii uskutečníme. Buk je národním stromem Dánska.
A tak budeme mít na tento úspěšný projekt a partnerské školy pěknou vzpomínku!
Projekt školy je financován z programu Evropské Unie Erasmus+.