Včelky Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Erasmus+ v Maďarsku

Erasmus+ v Maďarsku

  • Iveta  Truhlářová

Mgr. Iveta Truhlářová

10. 10. 2019
V sobotu 5. října téměř v pravé poledne jsme se sešli na vlakovém nádraží v České Lípě a vyrazili do několik stovek kilometrů vzdálené Budapešti. Po 8 hodinách strávených ve vlaku jsme konečně vystoupili na Keleti Pú v Budapešti. Odtud i s kufry vyrazili hledat hotel. Po 40 minutách cestování jsme našli hotel a ubytovali se. 

Ráno po snídani jsme vyrazili objevovat krásy Budapešti. Viděli jsme Andrassy út, budovu Národní opery zahalenou v lešení, kostel sv. Štěpána, Chain Bridge, vyšplhali do kopce na Rybářskou baštu a ke kostelu sv. Matyáše, prošli okolo Královského paláce, abychom zpátky přes most dorazili do Městské tržnice. Při cestě na autobusové nádraží jsme si ještě stihli prohlédnout největší evropskou synagogu. Z autobusového nádraží jsme odjeli směr Eger, kde na nás již čekali rodiče a unavené děti si rozebrali.
V pondělí následoval program ve škole. Oficiální zahájení programu, ice-breaking games. Následovala prohlídka školy a společný oběd. Po obědě každá skupina předvedla svoje připravené video. Po hodnocení a diskusi děti odjely zase do rodin.
V úterý nás čekal celodenní výlet do Szarvaskö Ecological Park. Děti naživo viděly krávy, ovce, kozy i koně. Získaly informace o tom, jak se vyrábí máslo, mléko či sýr nebo med. Kdo chtěl, tak se mohl svést několik set metrů na koni. Po typickém kotlíkovém guláši děti obohatily své znalosti o bylinkářství a ochutnaly čaj ze šípku či kopřivy. Na závěr si prošly ekologický kemp a vydali jsme se na cestu zpět do Egeru.
Ve středu jsme vyrazili na druhý celodenní výlet do Lillafüret, cca 100 km vzdáleného národního parku. Nejprve jsme si prohlédli jeskyni, dále naše kroky vedly na zámek a zámecké zahrady. U přilehlého jezera se děti a odvážní učitelé svezli na lodičkách a den jsme zakončili výjezdem lanovkou na vrchol. Zajímavé rozhledy jim byly odměnou za chvilku strachu. Poté jsme již naskákali do autobusů a vydali se na cestu zpět do Egeru.
Těšte se na další zpravodajství z maďarského Egeru.


Projekt byl financován z programu Evropské Unie Erasmus+.