Včelky Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Exkurze k Máchovu jezeru

Exkurze k Máchovu jezeru

  • Aleš Flusek

Ing. Aleš Flusek

5. 6. 2024

Koncem května a v pondělí 3. června se postupně ve třech termínech všechny deváté třídy vypravily na výzkumnou expedici k Máchovu jezeru pořádanou Geoparkem Ralsko.


Vždy nás skvěle provázela a pečlivě odborně vedla p. Jaroslava Formanová, které tímto děkujeme ze skvěle připravenou a velmi přínosnou akci, která žákům přiblížila přírodní krásy našeho nejbližšího okolí.

Žáci byli nejprve seznámeni s budováním rybníků, jejich ekosystémem a významem pro krajinu. Připomenuta byla i historie Máchova jezera. Poté děti uskutečnily chemický rozbor odebrané vody a zjišťovaly v ní žijící planktonní organismy. Následně jsme se vypravili do blízkých rákosin, kde žáci opět odebírali vzorky, v nichž pak vyhledávali různé bezobratlé vodní živočichy jako např. splešťuli blátivou, berušku vodní, vírníky, larvy motýlic aj.

Poslední částí naší výpravy byla návštěva rašeliniště, jejíž vrcholem byly nálezy naší chráněné masožravé rostliny rosnatky okrouhlolisté. Nalézt ji v porostu rašeliníku není vůbec snadné, neboť je to poměrně drobná rostlinka. Děti byly také seznámeny s významem tohoto ekosystému pro krajinu a zadržování vody.

Pondělní termín expedice oživila krotká a zvědavá labuť, která navštívila přednášku p. Formanové na pláži Máchova jezera, a tak jsme si všichni odnesli další nezapomenutelný zážitek.