Včelky Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Grant Nadace Ivana Dejmala

Grant Nadace Ivana Dejmala

  • Aleš Flusek

Ing. Aleš Flusek

8. 6. 2021

S potěšením oznamujeme, že jsme získali podporu ve formě grantu Nadace Ivana Dejmala. Grant je zaměřený na naší školní lesní zahradu, kde vytvoříme vhodné místo pro hajní rostliny, umístíme ježkovník pro zimní přezimování bodlinatých čtyřnožců a vytvoříme koupátko pro ptactvo.


Další část již máme splněnu, a to výsadbu bedly a vatovce (pýchavky obrovské). Z grantu byla zakoupena sadba těchto zajímavých hub a do vhodných míst na školní lesní zahradě jsme ji naočkovali.

Již jsme ve škole zkoušeli pěstovat hlívu ústřičnou na propařené slámě, ale tato kultivace je náročnější, a výsledek se může dostavit až za 2- 3 roky. Složitější je to, že se nejprve musí u bedly vytvořit symbióza s kořínky trav a u vatovce s kořeny kopřivy. Proto jsme nejprve zmapovali nejvhodnější místa, poté odkopli drn rostlin, a tam naočkovali podhoubí. Další už za nás zařídí příroda. Pokud by se v našem školním lesíku v budoucnu objevily bedly nebo vatovec, bude to tedy i naše zásluha. Když ne tak jsme, alespoň něco zajímavého vyzkoušeli. A za to, že můžeme takto zajímavě experimentovat, nadaci děkujeme.