Včelky Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Jak voní bylinky

Jak voní bylinky

  • Iveta  Honzejková

Mgr. Iveta Honzejková

11. 11. 2023

V pátek se žáci 1. B ponořili do vůně heřmánku, meduňky, eukalyptu, lípy, třezalky a dalších bylinek. Je období chladu, nevlídného počasí a také častého nachlazení. Žáci nejprve v myšlenkové mapě zjistili, co vše již o bylinkách vědí.


Následně doplnili alfabox o bylinky, které již znají. S postupem času budou jistě názvy bylinek přibývat. Následně pracovali – přidávali bylinky do jídla, vařili čaje. Zároveň si říkali, na co která bylinka má ten správný účinek, co všechno z bylinek můžeme využít. Už si v době nachlazení mohou říct o dobrý léčivý čajík na kašel či rýmu.

Pak nastal přesun do Muzea, kde nás čekala paní průvodkyně Šárka, která nám vysvětlila,co nás čeká. Provedla nás muzeem k bábě kořenářce, okoukli jsme zahradu mnichů, ochutnali bylinkové čaje. Nejvíce nám chutnal lipový. Poté jsme s paní Hankou nahlédli pod pokličku bylinek. Řekli jsme si, jak z nich ty kouzelné látky dostaneme. K některým jsme si přivoněli. Poté jsme si šli vyrobit voňavá bylinková mýdla. Hotová mýdla jsme si hezky zabalili.

Příjemné, bylinkami provoněné dopoledne jsme zakončili podzimní stezkou. Paní vychovatelka, která s námi byla i v muzeu připravila 12 úkolů v okolí školy, které jsme hravě zvládli. Poté už jsme se rozcházeli domů povědět rodičům, co jsme dnes vše zažili a jak se nám to líbilo.