Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Krajský grant životního prostředí - Výsevy

Krajský grant životního prostředí - Výsevy

  • Aleš Flusek

Ing. Aleš Flusek

15. 9. 2020

Plnění krajského grantu životního prostředí nám ovlivnila krize kolem koronaviru. Bohužel jsme nemohli uspořádat tradiční dubnový školní Den Země.


Také celoškolní výsevy byly karanténou ovlivněné. Přesto se nám podařilo tuto část grantu splnit!

V únoru si žáci loňských šestých ročníků ještě stačili nasít papriky a mnohé děti dokázaly dopěstovat a sklidit možná svoje první vlastnoručně vypěstované plody této lahodné a zdravé zeleniny. Děti z prvního stupně provedly na přelomu května a června výsevy bazalky, které si odnesly na dopěstování domů.

Další výsev uskutečnili letošní šesťáci pro své kamarády na 1. stupni, kteří budou ve třídách sledovat, jak klíčí a roste zajímavá pokojová rostlina Mimosa pudica zvaná citlivka. Tato rostlina svěšuje po dotyku listy, čímž si je v přírodě chrání před napadením hmyzími predátory nebo poškozením od prudkých lijáků. Šesťáci si tuto rostlinu také vyseli a pozorovat její růst budou doma. Citlivku si vysévají i žáci vyšších ročníků.

Ze semen krajského grantu jsme také vypěstovali řadu letniček, které tradičně ozdobily náš rozsáhlý areál školy s řadou okrasných záhonů a skalek.

Na fotografiích jsou zachyceny zářijové výsevy citlivek, vyklíčené citlivky, výsledky úspěšných pěstitelů paprik, zátiší klíčící bazalky s králíčkem a dvě úspěšné pěstitelky bazalky.

Děkujeme za podporu všech našich činností z krajského grantu životního prostředí a již připravujeme další zajímavé akce k environmentální výchově.