Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
 Náprstkovo muzeum

Náprstkovo muzeum

  • Helena Kryndlerová

Mgr. Helena Kryndlerová

20. 10. 2023

V úterý 17. 10. 2023 se třída 8. A vydala na cestu za poznáním a dobrodružstvím do Prahy. 


Po příjezdu do hlavního města jsme se pěší procházkou vydali na cestu do Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur. Protože je budova muzea umístěna naproti Betlémské kapli, zopakovali jsme si při této příležitosti i život a dílo mistra Jana Husa.

Ještě před samotným programem jsme posnídali v cukrárně a nabití energií jsme se vrhli do fenoménu cestování v 19. století. Výstavou zaměřenou na dílo a odkaz Julese Verna nás provedla paní lektorka, která žáky seznámila s cestování v 19. století, dopravními prostředky a nemodernějšími vynálezy oné doby.

Výklad byl zpestřen ukázkou dobových suvenýrů a předmětů běžné denní potřeby, z tehdy exotických destinací: Egypta, Indie, Číny, Japonska a Spojených států, které si žáci mohli „ohmatat“.

Dozvěděli jsme se spoustu nových a zajímavých informací a protože jsme měli pár minut času, zavítali jsme do expozice zaměřené na Oceánii.

Zde jsme si na velkém otočném modelu globusu zopakovali trasy objevných plaveb 15. a 16. st.

Vystavené artefakty nás seznámily např. s kulturními a obřadními předměty, velice zajímavé byly zbraně a lovecké či rybářské potřeby a modely člunů, to vše na úrovni doby kamenné, protože domorodí obyvatelé neznali a nevyráběli kovové předměty: např. luky, oštěpy, sekery, bumerangy, rybářské háčky a háky ze zvířecích kostí.

Po dopoledni plném zážitků a poznání jsme se prošli na oběd, zpestřený pohledem na jezdeckou sochu sv. Václava.

Po obědě již nebyl čas na dezert a rovnou jsme vyrazili na Karlův most. Zde na nás již čekala paní lektorka, se kterou jsme v rámci procházky zopakovali historii a architekturu Karlova mostu.

Žáci měli program zpestřený soutěží o zlaťáky a byli velmi aktivní.

Na Kampě dostali od paní lektorky pracovní list a museli ho vypracovat na cca 5 stanovištích. Za vynikající výkon byli odměněni sladkou odměnou a poté nás již čekal přesun metrem na autobus, kterým jsme se vrátili naplněni dojmy a zážitky domů.