Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Návštěva Střední průmyslové školy v České Lípě

Návštěva Střední průmyslové školy v České Lípě

  • Alena  Zelinková

Mgr. Alena Zelinková

27. 1. 2023

Dne 24. 1. proběhl workshop pořádaný střední průmyslovou školu u nás v České Lípě.


Sraz jsme měli před vchodem školy.

Rozdělili jsme se do dvou skupin, první skupina nejdříve navštívila dílny strojírenství, kde si zkoušela frézovat ovál oceli a poté ho roztáhnout do prasknutí. To se podařilo, s ohlušující ránou, pevná ocelová tyč byla přetržena. Mezitím druhá skupina poslouchala a poté pracovala v učebně mechatroniky, kde si zkoušeli různé stavebnice. Zapojili zdroje, spojili písty a ventily a pouštěli stlačený vzduch z kompresoru. Také pan učitel vyprávěl o tom, kde všude se používá elektrický zdroj a kde raději stlačený vzduch.

Také jsme zkoušeli ovládat robota a sami ho naprogramovat. Povedlo se. Jakmile skončilo toto stanoviště, tak si to skupiny prohodily.

Poté dostali všichni svačinu. Odpočatí a najedení jsme se pustili do dalšího putování po budově střední školy. Další hodina měla jednoduchý název Technika. Ve třídě zůstala první skupina s panem učitelem, který dětem pustil prezentaci o technice, kterou zábavně doplňoval vyprávěním s humornými příhodami o technickém vývoji a zalidňování naší planety. Poté jsme ještě prošli školu, navštívili svařovnu, kovárnu, obrobnu, dílnu s CNC stroji. Také jsme na závěr dostali malou šachovou figurku, kterou stroj před našima očima vyrobil. V odborné učebně fyziky jsme si prakticky zkoušeli co umí vzduch, co je vakuum, jak vypadá barometrický tlak, co se děje se skafandrem a astronautem ve Vesmíru. Zkusili si vytvořit podtlak, ale i další jiné experimenty s tlakem jako byly magdeburské polokoule.

Nám všem se moc workshop líbil, byla to opravdu podařená akce a výborně využitý čas. I ti, co nepůjdou studovat technické obory, byli vtaženi do pokusů a činnosti školy. Všichni si odnesli nové informace a zážitky a to určitě jim i pomůže ve výběru střední školy.