Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Rozhovor s žákem 8. C Vojtou Kafkou,

Rozhovor s žákem 8. C Vojtou Kafkou,

  • Vojtěch  Legner

Mgr. Vojtěch Legner

27. 1. 2023

který společně se svým týmem vyhrál největší florbalový turnaj na světě ve Švédském Göteborgu.


Gothia Cup 2023 – Švédsko

Co je to za turnaj?

Je to největší florbalový mládežnický turnaj na světě, kde se mezi sebou utkají jedny z nejlepších florbalových celků. Turnaj se konal ve Švédském Göteborgu od 5. do 8. ledna 2023.

Byl jsi na tomto turnaji poprvé?

Ne, nebyl. Letos jsem tam jel podruhé. Poprvé jsem tam byl v roce 2020, kdy jsme s týmem vybojovali bronzové medaile.

S jakým očekáváním jsi na turnaj jel?

Očekávali jsme, že se na turnaji umístíme na minimálně stejné pozici jako před třemi lety, ale během turnaje jsme si čím dál víc věřili na zlato.

Jak probíhala vaše cesta?

Vyráželi jsme už 3.1., kdy jsme u naší haly v České Lípě naložili věci do autobusu, kterým jsme jeli až do Německa. Tam na nás čekal trajekt, který nás převezl do Dánska, a pak další trajekt, který nás přepravil až do Švédska. Autobus nás následně dovezl do jedné ze škol, kde jsme bydleli po celou dobu turnaje.

Jak probíhal samotný turnaj?

První zápas (přátelské utkání) byl se Znojmem, které jsme porazili 10:1. Od té doby jsme hráli pouze proti Švédským týmům, které jsme s přehledem poráželi až do osmifinále, kde jsme narazili na Ingelstad IBK. Tento soupeř byl pro náš tým nejtěžší a brzy nad námi vedl 0:2. Po chvíli jsme jim ale dali první gól, a tak jsme se dostali zpět do zápasu. Zanedlouho jsme vyrovnali na 2:2, ale protože žádný další gól už nepadl, následovaly nájezdy, ve kterých jsme soupeře porazili a mohli slavit postup do čtvrtfinále. Tam jsme porazili Pixbo Wallenstam IBF, jeden z nejznámějších Švédských týmů.

Další den v semifinále jsme porazili Särö Seahawks IBK a připravovali jsme se na nejdůležitější zápas turnaje i naší dosavadní kariéry. Ve finále jsme nastoupili proti Linköpings IBK. Zápas byl od samého začátku velmi vyrovnaný a tvrdý. Ale po dlouhé bitvě jsme nakonec vyhráli 3:2 a tím jsme se stali neporaženým týmem na turnaji a vítězi celého Gothia Cupu!

Jaké byly tvé pocity při závěrečné siréně finále?

Byl to nejkrásnější zážitek mé florbalové kariéry, který jen tak něco nepřebije. Všichni jsme vyběhli ze střídačky ke gólmanovi a nesmírně jsme se radovali ze zlata.

Co následovalo po vítězné oslavě u brány?

Následovalo slavnostní převzetí medailí a oslavy vítězství po celou cestu domů, kde na nás čekalo milé překvapení. Na naší hale nás přivítala starostka České Lípy společně s vedením klubu. Vyjádřili nám velké poděkování za reprezentaci České republiky a města Česká Lípa. Poté jsme obdrželi dárek ve formě velké milky a ještě většího potlesku od všech přítomných. Následovala už jen cesta domů a zasloužený spánek.

Mgr. Dana Bílá, Mgr. Vojtěch Legner