Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Okresní kolo přehlídky dětských recitátorů

Okresní kolo přehlídky dětských recitátorů

  • Barbora  Mikulová

Mgr. Barbora Mikulová

18. 3. 2024

VIKTORIE DVOŘÁKOVÁ, VOJTĚCH DALÍK A BARNABÁŠ JAKUB VACEK  To jsou jména žáků, kteří se zúčastnili okresního kola recitační soutěže.


Tito tři reprezentovali naší školu a můžou být hrdí! I přes to, že nevybojovali žádné umístění ani postup do krajského kola, rozhodně nám neudělali ostudu a předvedli skvělé výkony.
Celá událost se letos nově konala na ZUŠ v České Lípě, měli jsme to tedy jen kousíček pěšky. Porota, která si říkala lektorský tým, byla tentokrát složena z mladých studentů DAMU v Praze. Tito tři mladí lidé dokázali z dětí sejmout trému pomocí her a legrace a na recitování připravili tu správnou náladu. Viděli jsme díky tomu výkony odvážné a až téměř profesionální.
Naši tři žáci si odnesli také hodnocení této poroty. Byli pochváleni za výběr recitovaných textů, za přednes, sebevědomí a potenciál, který se v nich skrývá. Věřím proto, že tito tři budou inspirací pro další žáky, kteří o účasti v soutěži zatím jen přemýšleli. 
A co jsem si odnášíme za poznatky? Tak například, že je důležité text prožít, vědět, co recituji, správně vyslovovat a nepospíchat. Snažit se dělat pomlky, stupňovat, aby text nebyl monotónní. Správný recitátor také udržuje oční kontakt a komunikuje s divákem. Nebojte se přirozených pohybů, vstupujte do rolí a věřte si. 
Tak za rok na viděnou a už teď se na to moc těšíme.