Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Pracujeme s knihou

Pracujeme s knihou

  • Gabriela  Fišarová

Mgr. Gabriela Fišarová

1. 11. 2023

V posledním říjnovém týdnu se na 2. stupni pro osmé a deváté ročníky rozjela čtenářská akce, jež měla žáky inspirovat a přitáhnout k četbě, ale zároveň jim nabídnout tituly méně známých knih, které by je mohly zaujmout.


V divadélku, kde dvě po sobě jdoucí hodiny probíhaly, bylo určitě z čeho vybírat. Ležely zde knihy napříč žánry. V první hodině si žáci vybrali titul, který je z různých důvodů zaujal, svůj výběr zdůvodnili a zabrali se do četby. Jejich úkolem bylo během dvaceti minut zjistit, o čem asi knížka je, a vybrat citaci. Potom si navzájem ve dvojici představili tituly. Na závěr hodiny proběhla diskuze o tom, jestli jim vybraná knížka sedla a splnila očekávání. Zajímavé také bylo, že většina dětí nalákala spolužáky k četbě své knihy. Druhá část projektu spočívala v činnosti s pracovním listem, který žáky navedl k zjišťování podrobných informací zaměřených na titul, autora, nakladatelství, hlavní postavy a ideu příběhu. Z odezvy čtenářů bylo patrno, že se jim připravená akce líbila a nalákala je k četbě.