Včelky Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Mongolský tradiční svátek „Cagán sar “

Mongolský tradiční svátek „Cagán sar “

  • Purevsuren  Jamiyan

Purevsuren Jamiyan

2. 2. 2022

Naši mongolští spolužáci slaví jeden z hlavních svátku „Cagán sar“ (Bílý měsíc) mongolský lunární Nový rok. Obvykle se slaví tři dny koncem ledna nebo února. Přesné datum každoročně ohlašují místní lámové (astrolog).


Traduje se, že Cagán sar je den zrození všech Mongolů, a že od tohoto dne jsou všichni Mongolové starší o rok.

Předvečer nového roku se každá rodina loučí s odcházejícím rokem, setkání s novým neprobíhá o půlnoci jako Vánoce, ale brzo ráno v první den nového roku.

Všichni se oblékají tradiční mongolské kroje deel, jejichž zdobení a střih upoutávají pozornost.

Na oslavách se postupně schází celá rodina a všichni kamarádi. Blahopřejí nejdříve nejstarším. Jedná se o svátek, který je typický velkou hostinou.

Na stole musí být vždy něco bílého. Podává se osolený čaj s mlékem, tradiční pečivo, vařené skopové, taštičky buuz a bramborový salát, který známe z českých Vánoc.

Mléčná strava (cagán idé) představovala a dodnes představuje základ stravy chovatelů zejména na venkově, a především v letním období, kdy je všude hojnost kvalitního hustého mléka. Mléko však slouží zejména k přípravě nejrůznějších druhů sýrů a tvarohů – pro nás nejpřijatelnější je lisovaný sýr bjaslag, mezi Mongoly jsou nejoblíbenější tvaroh árc nebo sušený tvaroh árúl. Ze zkvašeného kobylího mléka se připravuje ajrag (kumys). Z mléčných škraloupů se dále připravuje specialita chajlmag. Mezi mongolskými obyvateli je nejoblíbenější maso skopové, připravované převážně vařením.