Včelky Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Na farmu za zvířátky

Na farmu za zvířátky

  • Iveta  Honzejková

Mgr. Iveta Honzejková

10. 6. 2024

S dětmi z 1. A a 1. B jsme se 5. června vypravily na exkurzi na Farmu Držovice. Zdejší hospodáři Jakub a Jana Laušmanovi farmaří s láskou ke zvířatům i ke krajině.


Byl příjemný slunečný den a děti ráno naskákaly do autobusu se spoustou povyku a nadšení z toho, že je dnes místo učení čeká výlet na farmu. Kozí farma Držovice se nachází ve stejnojmenné vesničce nedaleko města Úštěku. U brány opravené historické usedlosti už na část dětí čekala paní farmářka Jana Laušmanová, která děti vřele přivítala. Děti se dozvěděly, jak se v Držovicích žije kozám a ovečkám, proč je tu vlastně chovají, co zvířata jedí, jak často se dojí a spoustu dalších zajímavostí. Když jsme si prohlédli stáje a pastviny, podívali jsme se také do dojírny. Tam jsme se dozvěděli, jak to, že zvířata u dojení vydrží (samozřejmě dostanou něco dobrého), jak často se dojí (a v kolik hodin ráno se kvůli tomu musí vstávat), a proč se kozy a ovce na rozdíl od krav dojí jen od jara do podzimu. Pro děti byla návštěva farmy velmi zajímavá – i proto, že mnoho z nich viděly hospodářská zvířata takto zblízka poprvé v životě. Velkým zážitkem pro ně byla i ukázka výroby sýra. Děti nejprve nahlédly okénkem do sýrárny, kam se ale z hygienických důvodů nemohly přímo podívat. Celá ukázka výroby sýra proto probíhala ve výukové místnosti, kterou na farmě Držovičtí pro exkurze zřídili a která je spojená s malým obchůdkem. Děti tak mohly ochutnat kozí, kravské a ovčí sýry a zjistit, čím se chuťově liší. Když byla první skupina u konce s návštěvou kozí farmy opětovně nasedly děti do autobusu a byly převezeny na včelí farmu Annkas do Dubičné. Zde se vyměnily s druhou skupinkou.

Druhá skupinka objevovala, čím žije jedinečná včelí farma, kde se vyrábí med, přírodní kosmetika a kde si můžete dopřát třeba také medovou masáž. V úvodní teoretické části návštěvy děti čekalo vyprávění o životě včel, dozvěděly se, jak to žije v úle a jak vzniká vosk a med. Děti sledovaly fascinující život včel zblízka v proskleném úlu. Oblékly si včelařský oblek a prozkoumaly jednotlivé úly. Následovala ukázka vytáčení včelího medu, úly vosiček a včel samotářek. Dokonce si mohly trubce „pochovat“. Vyzkoušely si i tvorbu práce se včelím voskem v podobě výroby vlastní svíčky ze včelího vosku a nákup výrobků z medu, vosku a dalších materiálů.

Dopoledne nám rychle uběhlo a najednou byl nejvyšší čas se přesunout zpátky do autobusu. Dětem se moc nechtělo, přeci jen pobyt na čerstvém vzduchu je trochu unavil. Naskákaly do autobusu a vydaly se směrem k České Lípě povyprávět své zážitky z dnešního dne rodičům.