Včelky Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Pasování na čtenáře

Pasování na čtenáře

  • Iveta  Honzejková

Mgr. Iveta Honzejková

31. 5. 2024

V posledním květnovém týdnu čekal naše prvňáčky důležitý úkol. Školní rok uběhl jako voda a malí prvňáčci už znají celou abecedu a vše si zvládnou sami přečíst. A takový pokrok se musí pořádně oslavit.


Jak jinak, než pasováním na opravdové čtenáře a čtenářky. Po celý týden přicházeli prvňáčci do knihovny na Špičáku, kde je čekala komtesa Kateřina a udatný rytíř Hynek. Ti pro ně měli připraveny 3 úkoly. Prvním úkolem bylo si vylosovat písmenko, předvést ho a vymyslet dvě slova, která na dané písmenko začínají. Dalším úkolem bylo přečtení úryvku z knihy. Někteří čtenáři ho dokázali i ke knize přiřadit. Posledním úkolem bylo pomoci rytíři Hynkovi s tím, jak se ke knihám chováme. Představte si, že si Hynek zakládá stránky kolečkem salámu místo záložky. Provádí mnoho dalších chyb, ale slíbil komtese Kateřině i dětem, že se polepší a ke knihám se bude chovat vzorně.

Pak už následovalo samotné pasování. Každý žák před Hynka poklekl a ten ho mečem pasoval do Řádu čtenářského. Každý malý čtenářský rytíř obdržel glejt pasování, glejt na vytvoření knihovnické průkazky, vstup do knihovny na rok zdarma a čtenářskou placku. Nejlepší čtenáři byli odměněni knihou „Zuzany Pospíšilové – Kouzelné brýle“, která byla k tomuto účelu napsána. Kniha byla získána díky projektu Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka. Několik knih dala komtesa Kateřina paním učitelkám, které mohou další zdatné čtenáře ještě odměnit. V závěru nesměla chybět společná fotografie a přání brzkého setkání v knihovně u pěkných knih.