Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Plnění krajského grantu životního prostředí

Plnění krajského grantu životního prostředí

  • Aleš Flusek

Ing. Aleš Flusek

9. 9. 2020

V loňském školním roce jsme z finančních prostředků krajského grantu životního prostředí vysadili různé sorty vrb, a tak nám vzniklo velmi zajímavé vrboviště. 


Areál školy jsme obohatili o celou řadu méně známých ovocných dřevin, přikrmovali jsme přes zimní období zpěvné ptactvo, pěstovali a sledovali růst hub a vysévali různé rostliny jako papriky a bazalku. Také jsme na školní zahradu a do školní lesní učebny nově umístili dva úlky pro čmeláky.

Novinkou, kterou jsme zahájili nový školní rok je deset metrů dlouhý bosý chodníček, na němž si mohou děti vyzkoušet pomalou chůzi po různých površích. Bosý chodníček je tvořený tak, aby se mohl využívat také při výuce přírodopisu a přírodovědy. Jsou zde zaoblené valouny z mramoru a žuly, lávový tuf, jemnozrnný písek, křemenný kačírek, mulčovací a piniová kůra i úsek z rašeliny.

Po stranách chodníčku jsou v tvárnicích umístěné šišky, které si děti mohou vyndat na asfaltovou cestu a projít se i po nich, což však není nic příjemného a je tedy určeno největším odvážlivcům. Zajímavé je však sledovat, jak se šišky při vysychání otevírají a při vlhku zavírají.

Doufáme, že bosý chodníček bude našem žákům dobře sloužit a v dalších letech plánujeme jeho prodloužení o další zajímavé úseky.