Knihovna Bakaláři Suplování Office 365 Jídelníček Objednávka obědů Rozvrh PC učebny Nástěnka Robot Emil 3 Robot Emil 4 Facebook ZŠ Špičák
Zimní život v areálu školy

Zimní život v areálu školy

  • Aleš Flusek

Ing. Aleš Flusek

15. 2. 2021

Většina stromů a keřů teď prodělává vegetační klid, přesto to v areálu školy doslova kypí životem. Hojně přikrmujeme ptactvo, a tak se k nám stáhlo mnoho druhů přezimujících opeřenců.


Na krmítkách jsou nejčastěji vidět stehlíci, čížkové a hýlové. Lojové koule rády navštěvují červenky, sýkory koňadry a sýkory modřinky. Občas na krmítko zalétnou robustnější sojky a dlaskové. V areálu školy jsou vidět i strakapoudi, žluny zelené, drozdi kvíčaly, vrány a kosi.

Semínka sypeme ptáčkům do krmítek, která máme rozmístěny na parapetech školy. Také každý den doplňujeme krmivo na školní lesní zahradě. Minulý týden paní učitelka Jana Němcová s dětmi vyrobila šišky se semínky, které potom společně rozvěsily na keře v našem lesíku. Paní učitelka Monika Srubková zajistila a dopravila do školy pytel slunečnice, a tak můžeme ptáčky hojně přikrmovat.

Dík patří, ale všem lidem, kteří pravidelně doplňují ptákům potravu, která jim umožní přežít, toto pro ně tak velmi krušné období.

V areálu školy nemáme však jen ptactvo. Mnoho let zde žijí zajíci a je hezké pozorovat jejich dovádění ve sněhu. Našim ušákům jsme odřízli větev z jabloně, kterou postupně okusují. O vánočních svátcích byla spatřena veverka, která chodí na semínka modřínů, a tak i stromy poskytují přirozenou potravu mnohým živočichům. Minulý pátek přišla nečekaná návštěva. Pozorovali jsme zde dvě srnky. Vyhrabaly si zavezená padaná jablka, a tak jsme jim nabídli ještě seno a jádrové krmivo. Když to tak vezmeme, máme v areálu školy docela pěknou přírodní zoo.